08/14/17 06:14
(http://www.klassa.bg/)

Президентът: Независими магистрати, но не и недосегаеми!

 Промените в Закона за съдебната власт по никакъв начин не ограничават правата на магистратите. Всички очакваме и се надяваме да имаме независими магистрати, но не и недосегаеми. Това, че ще декларират в коя организация членуват не означава, че има забрана за това членство. Напротив, това е един дух на прозрачност за практикуване на тази много важна професия. Това коментира във Варна президентът Румен Радев.

Върховният главнокомандващ бе на посещение в морската столица на България във връзка със 138-та годишнина на Военноморските сили. Преди празника във Фестивалния комплекс, той пожела на военните моряци никога да не забравят важната и отговорна мисия, с която са натоварени, да носят отговорно службата и да утвърждават статута и самочувствието на страната ни като морска държава.

„Разбира се, пожелавам им нова техника, ресурси и условия за пълноценна подготовка и достойно заплащане на труда, което съответства на изключително отговорната и тежка работа, която изпълняват“, каза още той. И припомни, че това е нещо, за което работи от самото начало на своята кампания и, за което е свикал и първия Съвет за Национална сигурност.

„Нямам договорка с премиера за приемането на Антикорупционния орган, каквито слухове има разпространени. Имаме консенсус само за едно - че дирекция „Корупция“ трябва да излезе извън опеката на изпълнителната власт. С премиера изобщо не сме обсъждали и решавали какъв точно да бъде този орган и как да се избира неговото ръководство. Мисля, че този законопроект, в този вид на един механичен сбор от нискоефективни до момента структури, няма да реши проблемите с корупционния модел на управление. Нужен е нов, единен, независим орган, който да затвори цикъла от информация, сигнал, разследване до обвинение. Така ще се борим с корупцията, според мен, заяви Радев. Президентът коментира и ветото, което наложи на Закона за опазване на околната среда.

„Никога не съм бил против бързото и експедитивно изграждане на важните инфраструктурни проекти, но това трябва да става при една добра законност. Нито един закон не бива да подкопава устоите на правовата държава. Ако прочетете внимателно самия закон и наложеното вето, ще видите, че в никакъв случай не атакувам въведения ускорен срок. Но вярвам, че законодателят ще предостави такива условия, че да имаме и две съдебни инстанции, и спазване на този срок. Защото, когато имаме приоритетни обекти, това означава, че можем да имаме съответно и приоритетно решение на съда, специално за тези обекти“. Той коментира и скандалите около назначения от него Петър Кичашки за член на Комисията за защита от дискриминация. По думите на Радев, комисията трябва да има представител на хората с увреждания, а Кичашки е доказал, че защитава ефективно правата им. „Нека не правим медийни трагедии, рано е за медиен линч. За мен силно гражданско общество означава прозрачност, откритост и двустранен диалог“, посочи още президентът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване