08/16/17 14:27
(http://www.clubz.bg/)

Подсъдим руски министър: Човек на Путин ме подмами да взема $ 2 млн.

Бившият руски министър на икономиката Алексей Улюкаев обвини приближен на президента Владимир Путин, че го подмамил да вземе подкуп от 2 милиона долара, предаде Ройтерс.

Улюкаев каза това по време на процеса срещу него. Днес започна гледането на безпрецедентното дело по същество.

Обвинението на ексминистъра е срещу Игор Сечин - шефа на най-голямата руска петролна компания "Роснефт". Те са знак за засилващото се напрежение между съперничещи групировки в Кремъл. Такива зрелища по принцип рядко се виждат публично през 17-те години, откакто Путин е във властта, отбелязва Ройтерс.

Улюкаев бе арестуван на 14 ноември 2016 г., малко след като Сечин лично му връчи парите по време на среща късно вечерта. Според прокурорите това било направено с цел министърът да бъде хванат във вземане на подкуп.

Случаят има политически заряд, тъй като Сечин е представител на мощна фракция в Кремъл, която е за по-голям държавен контрол над икономиката. Хората от това крило често са на нож с икономистите либерали в правителството, сред които е и Улюкаев.

Говорител на "Роснефт" заяви, че има сериозни доказателства, че Улюкаев е взел подкуп.

В началото на заседанието подсъдимият ексминистър заяви, че Сечин е дал фалшиви показания пред Федералната служба за сигурност (ФСБ), че бил поискал подкупа. Улюкаев допълни, че Сечин го подмамил да дойде на среща в централата на "Роснефт" на брега ва Москва река.

"Няма обективни доказателства срещу мен. Обвиненията бяха фабрикувани", заяви той.

"При липсата на каквито и да било обективни доказателства срещу мен бе изфабрикувано обвинение, основано изключително върху показанията на Сечин, че съм бил искал покуп от него", каза пред съда бившият министър, облечен в обикновена фланелка на райета.

"Предаването на парите бе планирано предварително от офицери от ФСБ, които въз основа на фалшивите показания на Сечин ме чакаха, за да поискат незаконно подкуп", продължи Алексей Улюкаев.

След като било отправено това искане, "ми се обади самият Сечин и под претескта да обсъдим важни въпроси относно дейността на компанията и че иска да ми покаже компанията, ме убеди да дойда."

"Лесно е да се разбере абсурдът на обвинението", добави Улюкаев.

Той не оспори, че е взел парите, нито даде обяснение защо го е направил.

Сделката за "Роснефт"

Игор Сечин (на снимката) подмамил Улюкаев да вземе подкупа, твърди подсъдимият.

Прокурорът по делото Борис Непорожни заяви пред съда, че Алексей Улюкаев казал на Сечин през октомври 2016 г., че очаква да му дадат подкуп в замяна на одобряване на сделка, за която работи "Роснефт". Той заплашил да блокира сделката, ако не му платят, каза обвинителят.

Сделката предвиждала "Роснефт" да закупи контролния пакет акции в средната по големина петролна компания "Башнефт" продадена от руската държава. "Роснефт" се сдоби с пакета миналата година.

Прокурорът заяви, че Сечин издал Улюкаев на ФСБ, която след това организирала операцията под прикритие. Министърът бил задържан пред централата на "Роснефт", докато слагал парите в багажника на служебната си кола, изтъкна Непорожни.

Говорителят на "Роснефт" Михаил Леонтиев не коментира директно обвиненията, че Сечин е подмамил Улюкаев, и каза само, че ексминистърът е избрал тази тактика за защита "предвид трудното си положение".

Леонтиев обаче добави, че съдът е получил сериозни доказателства, че е извършено престъпление:

"Бихме отбелязали три неща - признанието, че е извършено престъпление; факта, че самият Улюкаев е поискал незаконно възнаграждение за изпълнение на преките си задължение; самият той е отишъл на срещата и си е тръгнал от нея с парите."

От години нараства напрежението между клановете в Кремъл, твърдят хора, запознати със съперничеството. То е нещо твърде необичайно такива търкания да излизат наяве толкова открито и по такъв драматичен начин.

Игор Сечин е един от най-верните хора на Владимир Путин. Двамата се познават от десетилетия насам. Сечин изигра важна роля в забогатяването и засилването на държавните компании, като често печелеше подкрепата на Кремъл за превземане на сметките на частните фирми.

Срещу това се съпротивляваха икономистите либерали. Сред тях има хора от правителството и други с влияние върху Путин. Те твърдят, че държавните компании задушават частното предприемачество, което Русия има нужда да стимулира, за да постигне икономически растеж.

Наблюдатели на Кремъл заявиха, че арестът на Улюкаев е отслабил въпросните либерални икономисти.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване