08/17/17 18:48
(http://www.clubz.bg/)

САЩ и Европа предлагат помощ на Испания

Американският президент Доналд Тръмп заяви на Испания, че ще „направи каквото е нужно“, за да помогне след терористичното нападение в Барселона.

"САЩ осъждат терористичния акт в Барселона и ще направят всичко възможно, за да помогнат. Бъдете твърди и силни, обичаме ви“, написа президентът в „Туитър“. Първата дама на САЩ Мелания Тръмп също изказа съболезнованията си и заяви, че „мислите и молитвите“ й са с Барселона.

Премиерът Бойко Борисов изрази искрените съболезнования на българското правителство за жертвите при днешния терористичен акт в Барселона.

"Дълбоко сме потресени от тази проява на жестокост и насилие над мирни граждани и изразяваме солидарност и безрезервна подкрепа към испанския народ. За подобни действия няма и не може да има оправдание", пише Борисов до идпанския си колега Мариано Рахой.

Той заявява и решимостта на българското правителство да продължи активно да участва в борбата на международната общност срещу тероризма. 

"Европа е рамо до рамо с Барселона. Нашите мисли днес са за жертвите на нападенията и с всички, които са засегнати. Ще окажем пълна подкрепа на Испания", заяви председателят на Евросъвета Доналд Туск.

Шефът на Европарламента Антонио Таяни и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също изразиха подкрепа и осъдиха кървавия терористичен акт.

Великобритания застава „заедно с Испания срещу терора“, заяви британският премиер Тереза Мей.

„Мислите ми са с жертвите на днешната ужасна атака в Барселона и служителите на извънредните служби, които реагираха на инцидента“, написа тя в „Туитър“.

Федералното правителство на Германия също изрази шока си от терористичната атака, която бе извършена в сърцето на каталонската столица Барселона.

"Ние сме заедно с жертвите в дълбоката им тъга след тази противна атака", написа в социалната мрежа "Туитър" говорителят на правителството в Берлин Щефан Зайбер, допълвайки, че Германия предлага солидарност и приятелство на Испания в този труден за нея момент.

Русия е готова да предостави цялата нужна подкрепа на Испания при разследването на терористичния акт в Барселона, ако такава бъде поискана, предава Sputnik. Това заяви председателят на руската парламентарна комисия за международни отношения Леонид Слуцкий. Засега все още няма реакция от президента Путин или Кремъл.

Публикувана на 08/17/17 18:48 http://clubz.bg/57356-sasht_i_evropa_predlagat_pomosht_na_ispaniq

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване