08/18/17 07:48
(http://www.klassa.bg/)

Ислямска държава" пое отговорност за терористичния атентат в Барселона: 13 загинали, 80 ранени и двама арестувани

  В четвъртък, 17 август, тероризмът удари каталонската столица Барселона, оставяйки най-малко 13 убити и 80 ранени, 16 от които сериозно, в най-кървавата атака в Испания от 2009 г. насам. Това е равносметката след нападението, извършено около 17 часа, когато бял микробус навлезе на популярната сред туристите улица "Ла Рамбла" в сърцето на каталонската столица и измина около 500 метра, прегазвайки невинни хора в една от най-оживените точки на града. Атаката бе извършена по начин, печално известен от Ница, Берлин и Стокхолм. В центъра на Барселона, където бе проведена незабавна евакуация, настана безпрецедентен хаос, а докато полицията издирваше извършителите, близкоизточната радикална групировка "Ислямска държава" пое отговорност за атентата. 

"Вървяхме към "Ла Рамбла", когато видяхме как бял ван започна да прегазва хора. Видяхме велосипедисти във въздуха, хора... беше ужасно", разказва белгийски турист, станал пряк свидетел на инцидента, в момент, в който се е намирал на съседна улица. По последни данни има 13 загинали. Пострадалите - около 80 души, сред които и деца, са разпределени в няколко болници в града. Правителството обаче не изключва възможността броят на жертвите да се увеличи, предвид тревожните данни за най-малко 16 души в критично състояние. Жителите на Барселона бяха призовани да останат вкъщи, но пред болниците се извиха опашки от желаещи да дарят кръв за нуждаещите се. 

Два часа след случилото се, каталонските власти потвърдиха, че става въпрос за терористичен атентат. Полицията арестува първо Дрис Оукабир, мароканец, пристигнал в Барселона в неделя, 13 август. Все още обаче не е изяснено дали самият той е управлявал микробуса, с който бе извършено нападението. Малко по-късно бе съобщено за втори извършен арест. Открит бе и изоставен автомобил, с който най-вероятно водачът - или водачите е трябвало да избягат след атаката. В превозното средство е имало и испански паспорт. В ход е операция за издирване на отговорните. Под въпрос остава дали има сред нападателите има загинал при престрелка с полицията.

Според полицейски източници, двама души остават в неизвестност, въпреки че броят им не може да бъде потвърден със сигурност. Органите са предприели всички необходими мерки, за да бъде възпрепятствано бягството на извършителите на терористичната атака. 

Редакция: Тереза Герова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване