08/18/17 17:39
(http://www.klassa.bg/)

Каракачанов праща 600 въоръжени военни на границата с Турция

 България ще използва армията си, за да охранява границата с Турция, откъдето всеки ден влизат нелегални мигранти. Границата ще бъде разделена на 5 участъка, които ще се охраняват от общо 600 души, разделени на добре въоръжени и обучени групи от специалните части. Това заявява военният министър Красимир Каракачанов в остро интервю срещу бежанците, дадено за вестник "Ди Велт", което разбуни духовете в Германия.

Изявлението му е странно на фона на постоянните хвалби на управляващите, че миграционният поток е спрян. Според последната статистика на МВР от 3 до 10 август у нас са влезли само 6-ма души. От началото на годината броят им е едва 510. 

"Практиката показва, че военните са много по-ефективни от полицаите. Освен това е много трудно да осигурим достатъчно гранични полицаи", казва военният министър.

През март на границата имаше около 200 военни, плюс отделно от тях командировани полицаи. Досега военните по-скоро помагаха на МВР с техника и логистика и нямаха право на въоръжени акции, за да не предизвикват напрежение у съседите. Самата охрана бе дадена изцяло на гранична полиция и командированите от страната полицаи. Не е ясно дали с изпращането на общо 600 военни ще се прекратят командировките на полицаи и какви задачи ще имат те. Според Каракачанов служителите на МО ще са въоръжени и това отново поставя въпроса каква ще е реакцията на Турция.

От интервюто му става ясно, че България планира да засили видеонаблюдението на границата с камери за нощно виждане и дронове. Каракачанов отправя остри критики към ЕС и НАТО и настоява те да пратят военни сили в Гърция и Италия, за да спрат наплива на мигранти оттам: "В Италия и Гърция трябва да разположим войски на НАТО и ЕС и при нужда да защитаваме външните граници на ЕС и с военна сила". Той критикува неспособността на съюза да затвори този път с думите: "Не можем да допускаме повече масовото нелегално преминаване на границите на Европа".

Според Каракачанов по-голямата част от хората, които идват в Европа през Средиземно море, са икономически мигранти. "Те не търсят закрила за живота си, а просто искат да живеят в богатия Запад", заявява българският министър. 

Антибежанската реторика предизвика възмущение в Германия, съобщи "Дойче веле". Правозащитната организация Рro Asyl е разкритикувала остро плановете на Каракачанов. "Това би било грубо нарушение на международното право и на човешките права", е цитиран да казва председателят на Рro Asyl Гюнтер Буркхард. Той припомня, че Европейският съюз се е задължил да закриля бежанците, и твърди, че сегашната политика на страните, членки на ЕС, "за възпиране на бежанците" е в нарушение на човешките права. "Решението на Италия да изпраща военни катери към Либия не може да бъде оправдано, също както и сътрудничеството между Италия, Германия и други страни от ЕС с либийското правителство и неговата брегова охрана", казва Буркхард и призовава германското правителство да преустанови сътрудничеството си с либийските власти. 

Германските медии цитират и държавния секретар по вътрешните работи Гюнтер Крингс, който за радио SWR е заявил, че и през тази година Германия ще приеме немалко бежанци - 6-цифрено число. От началото на годината в страната са пристигнали нови почти 100 хиляди души. "Ако всички европейски страни приемаха също толкова бежанци, тогава нямаше да говорим за бежанска криза", казва Крингс. Той все пак признава, че голяма част от хората, които пристигат в Европа през Либия, не са бежанци по смисъла на Женевската конвенция.

segabg.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване