08/23/17 14:25
(http://www.clubz.bg/)

Белград и Скопие ще решават проблемите си само с диалог

Македония и Сърбия ще работят за задълбочаване и напредък на двустранните отношения, а всеки проблеми в отношенията помежду ни ще разрешава единствено чрез диалог.

За това се договориха македонският премиер Зоран Заев и сръбският президент Александър Вучич в телефонен разговор помежду им днес, предаде БГНЕС.

Разговорът се наложи заради възникналото напрежение между двете страни след скандалното решение на Белград да изтегли дипломатическия си персонал от Скопие. Тогава Вучич заяви, че причина са разузнавателни действия срещу сръбските институции.

Александър Вучич

Според съобщение, разпространено от македонското правителство, двамата ръководители са постигнали съгласие за следните неща:

• 1. Република Македония и Република Сърбия уреждат всички възможни недоразумения в техните отношения изключително чрез диалог.

• 2. Независимо от различните политически възгледи по отношение на някои важни политически и регионални въпроси, Македония и Сърбия заедно ще се борят за запазването, но и за насърчаване на приятелските отношения на македонския и сръбския народ, на гражданите на Македония и Сърбия.

• 3. Република Македония и Република Сърбия ще положат още по-големи усилия за по-нататъшно подобряване на икономическите отношения и увеличаване на търговския обмен между двете страни.

• 4. Република Македония и Република Сърбия в съответствие с разпоредбите на международното право, с добра воля и на приятелска основа ще защитават правата и интересите на дипломатическите и консулските представителства на собствената си територия.

• 5. Република Македония и Република Сърбия ще засилят контактите на най-високо ниво и взаимно ще се подкрепят една друга по пътя към ЕС, както и за укрепване на добросъседските отношения, което ще допринесе за стабилността на региона", казва се още в съобщението.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване