08/24/17 20:15
(http://offnews.bg)

В Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ приключи заваряването на главния циркулационен тръбопровод

В реакторното отделение на Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ приключи един от най-важните етапи от строителството – заваряването на главния циркулационен тръбопровод (ГЦТ).

Монтажът му започна на 4 юни и приключи на 21 август. За 78 дни специалистите завариха всички 28 шева с поетапен контрол на извършваните операции. Генерален изпълнител на дейностите по изграждане на Беларуската АЕЦ е Групата компании ASE, част от „Росатом“.

Главният циркулационен тръбопровод е с диаметър 850 мм, дебелина на стените 70 мм и обща дължина повече от 130 метра и е предназначен за циркулация на топлоносителя – вода с температура от 350 градуса и налягане от 17,6 МПа. ГТЦ съединява основното оборудване на първи контур - реактора, парогенераторите и главните циркулационни помпи.

„Заварката на перлитната част на ГЦТ за 78 дни, вместо установените 84 денонощия е потвърждение, че един от най-сложните етапи на изграждане на ядрения енергоблок практически е доведен до автоматизация“, подчерта директорът по строителството на Беларуската АЕЦ от АО ИК „АСЕ“ Дмитрий Романец. „Ориентир в нашата работа бяха сроковете за провеждане на аналогична операция в строящия се Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ – 2, където главният циркулационен тръбопровод бе заварен за 72 денонощия. Фактически, в инженерното подразделение на „Росатом“ е създаден нов отраслов стандарт, който предвижда извършването на този технологичен процес да бъде по-малко от 80 денонощия“.

В близките дни специалистите от ПАО „Енергоспецмонтаж“ ще приключат дейностите по заварката на аустенитната неръждаема стомана на вътрешните шевове на главния циркулационен тръбопровод, която ще защитава тръбопровода от агресивна среда.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване