08/25/17 09:00
(http://radiomilena.com/)

Българският президент Румен Радев посрещна френския си колега Еманюел Макрон

radev_makron2Българският държавен глава Румен Радев посрещна френския си колега Еманюел Макрон във Варна. В церемонията по посрещането в двореца „Евксиноград” държавните глави на България и Франция бяха посрещнати под звуците на Духовия оркестър на Военноморските сили (ВМС) и почетната рота на ВМС. Изпълнени бяха химните на двете страни.

Президентът Еманюел Макрон и неговата съпруга Бриджит Макрон са на посещение в нашата страна по съвместна покана на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

В двореца „Евксиноград” те провеждат срещи и дискусии. Във фокуса на разговорите са заложените в програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС приоритети, европейската перспектива на Западните Балкани и присъединяването на страната ни към Шенген и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

След церемонията по посрещането двамата президенти и техните съпруги си направиха официална снимка. След това двете президентски двойки пиха чай, а малко по-късно двамата президенти проведоха среща „на четири очи” и ръководиха  пленарните разговори между официалните делегации на двете президентски институции. След приключване на срещата бе дадена  пресконференция.

“Днешната среща демонстрира ясно, че България гледа изключително отговорно на отношенията с Франция”, каза държавният глава Румен Радев по време на пресконференцията, предаде Фокус. „Бих желал да приветствам президента Макрон с добре дошъл след 10 години прекъсване и да му благодаря, че България е сред първите дестинации в неговата натоварена външнополитическа програма. Възприемам това като качествен ръст в нашите отношения, които имат огромен потенциал за развитие“, заяви Радев.
„Надявам се да изпълним тези отношения с конкретното съдържание във всички области от взаимен интерес. Обсъдихме важните аспекти от нашето двустранно сътрудничество. На първо място Франция е сред нашите водещи външно търговски партньори. Двустранният ни стокообмен се увеличават непрекъснато и вече достига 1,9 млрд. евро. Имаме всички предпоставки да постигнем много повече“, каза още Румен Радев.

„Необходимо е да насърчаваме контактите на бизнеса в двете страни за повече обмен и повече инвестиции. Необходимо е да стимулираме сътрудничеството в области като туризъм, наука, култура и в преките контакти между хората. С президента Макрон изразихме задоволство от постигнатото сътрудничество в сферата на отбраната, касаещо трансформацията на Въоръжените сили на Р България и придобиване на модерни оръжейни системи. Налице е определен потенциал това сътрудничество да продължава с модернизацията на ВМС и на Сухопътните войски на Р България. Изразих своето уверение, че Франция ще подкрепи усилията ни за членство в шенгенското пространство, както и в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и в приемната на Еврозоната”, заяви президентът Радев.
„Обсъдихме открито всички обстоятелства около тези членства. Отношенията ни с Франция имат определено стратегически характер и придобиват все по-голямо значение в контекста на членството ни в ЕС. Затова е необходимо да съгласуваме работата си по общите ни позиции по европейския дневен ред. В тази връзка днес обсъдихме важни въпроси – европейска сигурност и отбрана, мигрантска криза и Шенген, европейското ни председателство и социална Европа”, каза още държавният глава.

 

 

Публикувана на 08/25/17 09:00 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/a58g_PJWbAw/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване