08/25/17 09:01
(http://www.clubz.bg/)

Макрон от Варна: Полша не е тази, която чертае посоката на Европа

"Полша не е тази страна, която очертава посоката, в която да се равзива Европа. Обратно - тя е страна, която върви срещу европейските интереси."

Това заяви днес на пресконференция във Варна френският президент Еманюел Макрон, който е на официално посещение у нас. Думите му бяха в отговор на въпрос за полската позиция срещу т. нар. социален дъмпинг, или проблема с командированите работници от Източна Европа - една от главните теми, които Макрон обсъжа по време на европейската си обиколка.

"Да не забравяме, че Еврокомисията образува санкционно производство срещу Полша. Варшава няма никакво значение за определяне на посоката, в която върви ЕС. Европа бе създадена, за да постигне сближаване на членовете си. Полша получава еврофондове. Европа е пространство, създадено въз основа на ценности, а Полша го нарушава. С изявлението на полския премиер бе направена грешка. И тя показа колко Полша изостава от Европа. Съжалявам за тази позиция. Мисля, че полският народ заслужава много повече. Мисля, че правителството може да убеди полския народ, че може да бъде по-добре заплащано. Така, както и президентът Радев, и аз споделям констатацията, че смисълът на историята е да подобрим условията на живот на нашите граждани и да постигнем сближаване", допълни Макрон.

Българският президент Румен Радев заяви от своя страна, че страната ни е твърдо срещу социалния дъмпинг.

„Споделих загрижеността на г-н Макрон относно директивата за командировани работници. Този проблем е от компетенцията на българското правителство, но ще споделя, че България е против измамите със социални осигуровки и заобикалянето на правилата, затова трябва да има засилено сътрудничество на социалните служби“, коментира той.

Според него трябва да има нормативни промени, които да запазват правата на работниците, да подобряват условията на труд и да водят до по-висок жизнен стандарт. Радев смята, че въпросът за социалните права не се изчерпва само с проблема за директивата за командироване на работниците.

„Налице са и редица други проблеми като данъчен дъмпинг, корпоративен дъмпинг, както е налице и неколкократно по-ниско заплащане на работниците от новите страни членки в клонове на предприятия, банки и търговски вериги в сравнение със заплащането на техните колеги от старите страни членки, за същото количество и качество на труда. Затова е необходим комплексен подход към тези комплексни проблеми, който да води до устойчиви трайни решения. Такива решения могат да бъдат постигнати с устойчиви, постоянни, кохезионни и инвестиционни политики", допълни държавният глава.

Радев изтъкна също, че евроинтеграцията на Западните Балкани е един от приоритетите на предстоящото българско председателство на ЕС.

Ако не представим европейски приоритет за Западните Балкани, рано или късно те ще представят балканска перспектива за Европа", каза българският държавен глава.

„И точно заради инициативата на г-н Макрон, закриляща Европа, трябва да имаме много по-мащабно мислене за стабилността ѝ", допълни Радев.

Макрон е на посещение у нас като част от европейска обиколка, включваща още Австрия, Чехия, Словакия и Румъния.

Двамата президенти обсъдиха на 4 очи предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, подготовката на България за влизане в Шенгенската зона, евроинтеграцията на Западните Балкани, както и плановете на Макрон за реформи в Евросъюза и по-специално за промяна на директивата за командированите работници в рамките на ЕС. Предмет на разговорите ще бъдат и миграционната политика на ЕС и защитата на външните граници на общността.

Макрон подкрепи желанието на страната ни за влизане в Шенгенското пространство:

"Всички сме съгласни, че България е изпълнила критериите. Моето желание е да се преразгледат правилата за влизане и България да участва пълноценно в обсъждането им."

Очаквайте подробности.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване