08/27/17 13:59
(http://offnews.bg)

Бивш ректор на СУ: Висшистите са ни много

"Университетите дават завишени бройки за приема си. България обаче няма нужда от толкова много висшисти, особено в някои области", заяви в предаването „Събуди се” на Нова телевизия проф. Иван Илчев, бивш ректор на Софийския университет.

Според него много от хората, които влизат на второ и трето класиране, нямат интелектуален капацитет, за да завършат.

"Системата е сбъркана, започна да се поправя през последните години и се надявам, че след няколко години ще има резултати”, каза още проф. Илчев.

За поредна година почти всички университети у нас са принудени да удължат приема на студенти и да правят четвърто, че някои и пето класиране. Причината - незаети места в почти всички висши учебни заведения.

Близо 13% от местата за първокурсници по държавна поръчка в най-престижния ни университет - Софийския, остават празни след окончателното класиране. Незаети са и половината бройки за прием на платени бакалаври и магистри.

Подобно бе положението и миналата година в Алма матер, където преди 15-ина години се влизаше не с резултати от матури, а с тежки приемни изпити и мнозина оставаха под черта в списъка с приетите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване