08/27/17 07:44
(http://www.klassa.bg/)

Ралица – момичето на Дунава с пустинна сянка

 

Паскалева расте с мечтата да стане археолог и да живее в Египет, учи арабски след снимките на „Откраднат живот“

Красива като коледно утро. Със здравословно самочувствие, което превръща всеки неин тон в тих, но категоричен удар по масата. Непокорна като природната стихия, край която изкарва детството си – Дунава край родния й град Русе. Такава е Ралица Паскалева, която като всеки актьор има дуалистичен елемент в същността си. Кармичната й връзка с водата е заздравена когато семейството се мести във Варна, където тя завършва гимназия. От периода, в който може да изписва правилно името си, обаче Ралица е пленена от митовете за Египет, от култа към женската красота и категоричния инженерен гений на неговите хора. Мечтае да завърши археология и някой ден да премести постоянния си адрес в страната на фараоните. Развива силен сантимент към арабския свят и усещането за свобода, което дава пустинята. После решава, че в България няма кой знае колко успешни наследници на Индиана Джоунс и НАТФИЗ сам си я избира. От първия път в класа на проф. Стефан Данаилов. Съдбата си знае работата и ценителите на качественото телевизионно кино родно производство вече й благодарят, защото Ралица е сред любимите им персонажи в „Откраднат живот“. Вече три сезона тя носи престилката на д-р Стилянова – млад гинеколог, който въпреки емоционалните турбуленции по пътя си успява да завоюва мястото си в професията. Героинята й започна с фалстарт в кариерата, предизвиквайки смъртта на родилка, мина през връзка с женен мъж, амнезия след тежка катастрофа, а след това предизвика гъдел у домакините сменяйки бащата на детето си – доцент Захариев, със значително по-младия и сексапилен Тасев. В предстоящите епизоди, които Нова ще излъчва от 12 септември, Стилянова най-накрая ще разчупи стереотипа на многострадална Геновева. „Често се шегувам, че на Галето й се разказва играта, защото в рамките на нито един сезон не съм я видяла щастлива. Сега ще се наблегне на хармоничната връзка между нея и Захариев“, разказва Паскалева.

  

Говорим си след поредния снимачен ден и минути преди да вдигне телефона, тя е почиствала лицето си от изкуствена кръв. Снимали операция, в която трябвало да се разкъса артерия, а червената течност експлодирала така, че замъглила и камерата на оператора. Досущ като Деси Бакърджиева, която едва издържала миризмата на свински черва в една от сцените, така и Ралица не понася карантиите, придаващи по-голяма автентичност на интервенциите. „Още повече, че аз съм вегетарианка и тези неща са ми гнусни и на пипане. Става ми лошо от кръв и често между дублите излизам навън“, откровена е актрисата. Партньорството си с Емил Марков, който вече втора година играе екранната й муза в медицинската драма, тя определя като „вечната дружба“. „Аз много вярвам в зодии. Аз съм Дева, а той Телец и се допълваме прекрасно въпреки, че сме различни генерации – аз съм на 27, той на петдесет й, има син на моите години. Не се изморяваме един от друг, разбираме кога някой е крив и се оставяме да ни мине“, обяснява Ралица. Двамата се срещат за първи път като актьори на сета на „Кантора Митрани“, а впоследствие Марков създава героинята й в „Столичани в повече“. Рефлекса му на сценарист се включва и в момент на екшън в болница „Свети Кирил“. Той дава на място различни идеи и допълват сюжетните си линии с Ралица на момента.

Заради снимките на „Откраднат живот“ ваканционното лято на Ралица се сведе само до юни. Успява да отскочи до Португалия и Малта с приятелки. Миналата година отскача до Бали, Франция и Куба, но любимите й дестинации ухаят на наргиле и напечен от слънцето пясък. В актива си на турист Паскалева минава през Йордания, Катар, арабските емирства, изкарва и един месец в Мароко. Харесва свободния дух на страната, в която всички се хранят с ръце и никой не сканира с критичен поглед синхрона между бижутата ти на улицата. „Бих живяла там, защото я няма снобарията. Докато в Дубай всичко е блясък, злато и нови технологии. Да, хареса ми, но беше като град от бъдещето. Йордания обичам заради изключителните забележителности като Петра. Това е най-мирната държава от арабските, поддържа топли отношения с Израел, и е доста западно ориентирана“, споделя Ралица. Тръпката й към Египет още е силна и тя носи лика на Нефертити на врата си. По време на снимките на третия сезон на „Откраднат живот“ три пъти седмично ходи на уроци по арабски, за да „раздвижи сивото си вещество“.

  

Пътешествията й са свързани и със страстта към водните спортове. Ралица е дайвър, но никога не се гмурка сама. Правила го е сред делфини на 40 метра дълбочина в Индийския океан, а най-удобната й дестинация е Гърция. Родното Черно море счита за опасно с дълбочината му, всички подмолни течения и мътната вода и затова го избягва съзнателно. „Изкарала съм курс за гмуркане, но с мен винаги има човек. С две думи съм шубе. Правя го за кеф, за това предпочитам да го давам по-бавничко и да знам, че в случай на паник ситуация ще има по-опитен човек, който да ми помогне“, признава възпитаничката на Ламбо.

 

 

ЗА ЖИВОТНИТЕ С ЛЮБОВ

С Кабул се намират в Загреб

Ралица е върл природозащитник. Като дете често прибира животни от улицата, а родителите й свикват с непредвидените разходи за лечението им по ветеринарни клиники. Голямата й слабост и верен компаньон е кучето Кабул. Актрисата пътува до Загреб, за да го вземе, когато той е едва на 4 месеца. „Приличаше на нещо средно между Алф и грозното пате с кръгла опашка, а сега се превърна в красив лебед, който спи в леглото ми“, усмихва се Ралица. Породата – афганска хрътка, тя избира чисто интуитивно. „Това беше най-арабския тип куче, който можех да си взема. Привлече ме това, че не е изкуствено създадена породата, те са много здрави, енергични и емоционални – свързвам го със себе си“, обяснява тя. Ангажимента в отглеждането на Кабул тя сравнява с грижата към член от семейството. Колкото и късно да се прибира от снимки, винаги излиза в парка, за да тича с него. Инвестира прилична сума всеки месец за поддръжка на козината му. „Има хора, които като го видят, казват „О, искам и аз такова куче!“, без да знаят за каква отговорност става въпрос. Ненавиждам някой, който си взима домашен любимец и след месец му омръзва“, казва актрисата.

 

 

ЧЕСТ

Боец е от школата на Стефан Данаилов

Ралица Паскалева е възпитаник на големия Стефан Данаилов взе в НАТФИЗ. Влиза от раз и е едно от петте избрани момичета в класа му. Вълнението в гласа й е осезаемо, когато говори за ментора си. „И сега ако ми се наложи да му звънна и кажа „Мастер, имам нужда от помощ“, той ще ми даде съвет. Той познава всичките си студенти по имена, наясно на кой какво му се случва в живота, с кой е гадже, за кой се е оженил, как са родителите му... Това е нещо феноменално! Недай си Боже да кихнеш в час по актьорско майсторство, той те хваща за ръка, казва „Хайде, моето дете, да идем до лекарския кабинет да те прегледат“ и идва и чака с теб. Това може да го направи само супершироко скроен човек, който е адски земен“, описва качествата на Данаилов като духовен баща Ралица.

Тя е категорична, че името на звездата от класики като „Дами канят“ и „На всеки километър“ има различна тежест в кариерата на възпитаниците му. „Без да омаловажавам другите преподаватели, но да, етикета „ученик на Стефан Данаилов“ си го носиш не само в Академията, а и след това. Актьорството изглежда нещо хипотетично и субективно, но всъщност си е занаят, има си трикове, които се крадат. Най-важното, на което Мастера ни научи, обаче е самочувствие.“, казва Паскалева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване