08/28/17 11:23
(http://www.clubz.bg/)

"Строго секретно": Чакат се руски хакерски атаки за изборите в Германия

Германските спецслужби разполагат с данни, че Русия може да окаже влияние върху парламентарните избори, насрочени за 24 септември т. г., пише в. “Ди Велт.”

По искане от канцлерството в Берлин германската служба за разузнаване БНД и контраразузнаването са предоставили съответен доклад. Документът е с гриф “строго секретно”, твърди “Ди Велт”.

По този повод германският експерт по Източна Европа и член на ръководството на Сдружението за външна политика Щефан Мейстер заявява за всекидневника:

“Подобен доклад трябва да стане публично достояние. Само така от събраната информация могат да се извлекат адекватни резултати.”

На запитване от “Ди Велт” шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен малко открехва завесата, като заявява:

“Изхождаме от това, че Русия е в състояние да започне дезинформационна кампания във връзка с федералните парламентарни избори.”

Той обаче все още не бил сигурен дали подобна кампания би била от интерес на Кремъл, тъй като това би довело до по-нататъшно влошаване на отношенията с Германия.

Маасен обаче се опасявал от поредни хакерски атаки срещу сървъра на Бундестага – германския парламент, каквито случаи имаше. Те обаче трудно могат да бъдат доказани пред съд.

“За спецлужби е почти невъзможно да докажат надлежно подобни хакерски атаки – примерно, че Русия стои зад тях”, заявява Маасен. Контраразузнаването, което му е на подчинение, имало обаче достатъчно разузнавателни данни, че хакерските атаки идват от Русия. Наред с това руските спецслужби били изключително активни в Германия.

Журналисти от “Ди Велт” са потърсили за коментар по темата и критика на Путин Михаил Ходорковски, който живее в изгнание в Лондон.

Според бившия олигарх имало пет начина за дестабилизиране на дадена страна – дезинформация, корупция, провокации, убийства и тероризъм. Той обаче не знаел докъде е стигнал Кремъл по отношение на Германия, но посочва:

“Изненадан съм какви усилия полага Кремъл в Германия.”

Ходорковски се позовава на информация, набрана от неговата фондация “Отворена Русия”, чиито експерти между другото проучват и методите, които руската политика прилага зад граница.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване