08/29/17 07:16
(http://www.klassa.bg/)

Северна Корея изстреля балистична ракета, която прелетя над Япония

  Северна Корея изстреля балистична ракета, която прелетя над Япония, преди да падне в Тихия океан, предава AFP . Японският премиер Шинзо Абе заяви, че това е „безпрецедентна, сериозна и голяма заплаха“ и призова за спешна среща на Съвета за сигурност на ООН.
Последният път, когато севернокорейска ракета прелетя над Япония бе през 2009-та година. Тогава Пхенян заяви, че това всъщност е било сателит. Вашингтон, Сеул и Токио все още смятат, че това е било опит на междуконтинентална балистична ракета (МКБР).
Преди месец режимът в Пхенян извърши на два пъти изпитания на МКБР, което предизвика остър вербален сблъсък със САЩ.
Американският президент заяви, че военната опция е „заредена и готова“, а върху Северна Корея може да се изсипе „огън и гняв“, ако Пхенян не прекрати провокациите си.
Последният ракетен опит на Пхенян бе в понеделник през нощта по българско време. Севернокорейските власти изстреляха балистична ракета, за която японски експерти смятат, че е „Хвасонг-12“ от района на Сунан . Ракетата прелетя „над Япония“, заявиха от Генералния щаб на Южна Корея.
Ракетата е летя около 2,700 километра на височина от около 550 километра.
Японският премиер Шинзо Абе заяви, че това е „възмутителен акт“, който „сериозно застрашава мира и сигурността в региона“. По време на 40-минутен разговор с Доналд Тръмп, двамата се съгласиха да „увеличат натиска над Пхенян“.
Говорител на Пентагона потвърди, че севернокорейската ракета е прелетяла над Япония и добави, че няма заплаха за Северна Америка.
По-рано Япония бе заявила, че ще сваля всяка севернокорейска ракета, която заплашва територията й. Въпреки това, японските въоръжени сили не са направили опит да свалят последната ракета. Министърът на отбраната Ицунори Онодера заяви, че според японските генерали „не е имало риск“ за страната. Като предпазна мярка милиони граждани в северните части на Япония получиха съобщение от правителството, което ги предупреди да вземат мерки за сигурността си.
„Днес наистина е ужасен ден за Япония“, заяви анализаторът Анкит Панда.
„Ако Северна Корея оцени риска от полета на ракетата на Япония като нещо по-различно от неприемлив, ще видим още подобни изпитания“, заяви той.
Действията на Пхенян бяха осъдени от САЩ, Япония, Южна Корея и Великобритания.
Превод и редакция: Симеон Миланов

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване