08/30/17 10:56
(http://offnews.bg)

Емблематичната теснолинейка Родопи потегли отново след 30-години

Eмблематичният за БДЖ пътнически влак "Родопи" потегли от гара Септември в 8:32 ч за пръв път след 30-годишна ваканция.

Влакът се движи по теснолинейния път Септември-Добринище и ще пътува всеки ден.

Връщането на някогашния влак "Родопи" е част от новата програма на БДЖ за възстановяване на исторически композиции с атракционна цел. Във влака говорителки съобщават гарите, спирките, престоя и забележителностите наоколо.

Идеята за възстановяването му е на Кристиян Ваклинов от сдружението "За теснолинейката". Идеята се ражда преди няколко години, когато Кристиан разбира от бивши железничари, че от 70-те до 90-те години влаковете по теснолинейката носят имената "Вихрен", "Родопи" и "Пирин". Ваклинов се обръща към ръководството на БДЖ с идеята "Родопи" да бъде възстановен и от днес това вече е факт.

Новата композиция е оборудвана с пердета и килимчета както едно време. Маршрутът й минава през гори и реки, градчета и села, долини и котловини, 35 тунела, множество мостове, десетки забележителности, курорти, върхове и минерални извори и превозва своите пътници по най-високата жп линия на Балканския полуостров. Липсва единствено някогашният бюфет.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване