08/30/17 05:31
(http://www.clubz.bg/)

Преди 30 години Стефка Костадинова прескочи света

Днес, 30 август, се навършват точно 30 години от едно историческо за България и за световния спорт събитие - поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд от 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина в леката атлетика.

Това стана на 30 август 1987 г. по време на второто световно първенство на олимпийския стадион в Рим. Едва 22-годишната Стефка бързо си е осигурила абсолютно превъзходство в дисциплината и побеждава навсякъде. Голямото шоу обаче предстои. Всичко е подбрано като в приказките: мястото - Вечния град, времето - точно на световното първенство, пред погледите на милиони зрители по целия свят. Като магия.

Сякаш за да се засили ефекта от предстоящото уникално постижение, атракцията на Стефка се предхожда от един светкавичен световен рекорд в бягането на 100 м. Бен Джонсън взривява трибуните, но на зрителите тепърва им предстои до видят след минути нещо също толкова велико, но много по-трайно. Нещо, което ще остане да блести вече три десетилетия.

За да е всичко като по конец, Стефка прави „скока на живота“ пред очите на своя кумир. Миг след кулминацията на вечерта камерите показват на трибуните сред зрителите Сара Симеони, олимпийската шампионка от “Москва 1980”, която аплодира от сърце момичето, което я боготвори.

„Тези 209 см станаха през годините нещо като мой запазен знак, нещо като емблема, която стои като доказателство за човешките възможности, казва Стефка Костадинова пред официалния сайт на Българския олимпийски комитет. - Но световният рекорд не е само мой. Той е на България. Този рекорд, а и всичките ми други рекорди и успехи, станаха факт благодарение на хората край мен, на моя екип, на треньори, доктори, на ръководители и на държавата, инвестирала в спорта. 

Благодаря на Ники Петров, с когото още сме световен тандем. Той ме възпита като спортист, жена и човек. Благодаря на клуб „Тракия”, на спортното училище в Пловдив и на атлетическата ни федерация. И нещо много важно - това постижение е и благодарение на останалите много силни българки в дисциплината. Българската школа роди такава конкуренция, която помиташе рекордите.

Тогава на олимпийския стадион в Рим не съм мислила за това колко време ще удържат тези 209 см. Емоцията беше толкова силна. Много атлетки след това опитваха да подобрят рекорда - някои бяха много близо, аз самата също опитвах десетки пъти. Много ми се иска - и ще бъде щастлива, ако този рекорд бъде подобрен от българка. И така да си остане наш. Защото точно подобни световни върхове предизвикват респект в останалите. Само така - като побеждаваш и си на върха, печелиш уважение и признание.

Благодаря за многото поздравления и като отбелязваме годишнината от световния рекорд 209 см, пожелавам на всеки да намери своя личен път към върха.“

В последните години в лекоатлетическите среди се заговори за безумната идея старите световни рекорди да бъдат премахнати и да се почне от нулата. Предложиха го хора, които не са бягали, скачали и хвърляли. Спортистите, сред които и Стефка, се опълчиха. Каквото и да се случи, рекордът на Костадинова ще остане в историята. Дори днешните състезатели знаят това.

Вижте как Стефка стига до рекорда в Рим с 9 успешни скока

След като преодолява без проблемно квалификациите със 191 см, във финала Стефка прави общо 13 опита, от тях 9 са успешни:

185 - от 1 опит

189 - от 1 опит

193 - от 1 опит

196 - от 1 опит

199 - от 1 опит

202 - от 1 опит (тук отпада Сузане Байер и остава с бронз със 199 см)

204 - от 3 опит

206 - от 2 опит

208 - пропуска (тук се предава и Тамара Бикова, като остава със сребро с 204 см)

209 - от 2 опит, който и до днес е световен рекорд на скок височина за жени

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване