08/30/17 10:27
(http://www.clubz.bg/)

Транссексуални ще могат да останат в армията на САЩ. Засега...

Транссексуалните, които в момента служат в американската армия, ще могат да останат на постовете си засега, обяви военният министър Джеймс Матис. Той заяви, че ще реши окончателно едва след като бъдат публикувани резултатите от проучване на рисковете, което ще бъде проведено от експерти по сигурността и отбраната.

През миналата седмица президентът Доналд Тръмп подписа меморандум, който връща забраната трансджендъри да служат във въоръжените сили, отменена от предшественика му Барак Обама през 2016 г.

Матис трябваше да реши дали тези, които вече са войници, могат да останат на постовете си.

"След като експертният панел обяви препоръките си и след като се посъветвам с министъра на вътрешната сигурност, ще дам съвет на президента относно прилагането на неговата политика", заяви Матис. "Междувременно сегашната политика по отношение на настоящите военнослужещи ще остане в сила."

Според меморандума на Тръмп, който последва серия от публикации в туитър през миналия месец, Матис трябва да предложи план за прилагането на забраната до 21 февруари следващата година. 
Матис ще даде и други препоръки, "включително всички необходими междинни корекции на процедурите, за да се гарантира бойната готовност на армията до публикуване на окончателна политика по този въпрос".

Освен забраната за наемане на транссексуални в армията меморандумът забранява държавно финансиране на операции за промяна на пола, освен ако не са необходими за защита на здравето на човек, който вече е започнал процедурите.

Активисти за правата на транссексуалните обявиха, че ще оспорват решението на президента в съда.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване