08/31/17 06:43
(http://www.klassa.bg/)

Всеки втори у нас пие бира поне веднъж седмично

 

В Плевен, Монтана и Русе най-големи почитатели на кехлибарената течност

Повече от половината българи пият бира поне веднъж седмично. Това сочи национално представително проучване, проведено по поръчка на Съюза на пивоварите.

Изследването показва, че средната честота на консумация на пиво през лятото на тази година е 9,4 пъти в месеца, което е почти колкото най-високите нива на честота на потребление от 2011 и 2012 г.

Бирата остава и най-предпочитаната лятна напитка след минералната вода. Консумираме бира почти толкова често колкото безалкохолни напитки.

2 808 000 милиона пълнолетни българи или 57% от населението между 18-69 години твърдят, че пият бира поне веднъж седмично. Тези, които консумират веднъж месечно, са 14 на сто, а едва 22% декларират, че въобще не консумират бира.

Оказва се, че в периода на летните месеци

 

се реализират около 60% от годишните продажби на бира

 

в страната ни.

Бирата е нискоалкохолна напитка, с близо 90% съдържание на вода в комбинация с хранителни вещества и минерални компоненти. Така консумацията й подпомага рехидратацията на организма в горещите дни.

 

Най-запалените фенове на бирата в България са между 30 и 39-годишна възраст

 

следват ги хората между 20 и 29 години. За трето поредно лято най-активни са феновете на кехлибарената напитка в Монтана, следвани от плевенчани и русенци.

Мъжете традиционно пият бира по-често от жените. Представителките на нежния пол в Монтанско най-често предпочитат да пият пиво, следват ги жените в Бургас и София.

Според данни на Националния статистически институт през 2010 година годишното потребление на бира на човек е било 39 литра, а за миналата година то достига 62 литра. Това е с 23 литра повече или 46 стъклени бутилки от половин литър. Въпреки това има спад на консумацията на пиво спрямо предходната година с 6 литра. Данните сочат като цяло, че за последните шест години

 

най-високо ниво на консумация на бира е отчетено през 2015 година

 

когато българинът е изпивал по 68 литра на година. През периода обаче цената на пивото почти не е мръднала, като през 2010 г. литър се е продавал за 1,29 лева, а през миналата година е струвал 1,31 лева.

Освен при пивото има ръст на консумацията и при твърдия алкохол. За шест години потреблението на водка и уиски се е увеличило от 0,9 литра на 1,5 литра, което е почти една бутилка от 700 милилитра. През периода цената на концентратите се е повишила от 13 на 15 лева. Незначително се е повишило потреблението и на ракия, като от 1,5 литра българинът вече пие по 1,6 литра от родния еликсир. Консумацията на вино пък е скочила от 4,5 на 4,7 литра, сочат данните на националната статистика.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване