08/31/17 07:21
(http://www.klassa.bg/)

Каракачанов подмени доклада за въоръжените сили

 "Българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС". Това се посочва като основен извод в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за миналата година.

Документът, приет на вчерашното заседание на кабинета, има за цел да отрази текущото състояние на военните аспекти на националната сигурност и резултатите от изпълнението на политиката в областта на отбраната през 2016 г. 
Припомняме, че след встъпването си в длъжност военният министър Красимир Каракачанов изтегли доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили, изготвен от служебното правителство на Огнян Герджиков и военния министър Стефан Янев. Най-крещяща в техния доклад беше констатацията, че "българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС". Заради неудобните истини Каракачанов веднага обяви документа за необективен и го изтегли от Народното събрание. 
Въпреки замазването в доклада "Каракачанов" се казва, че боевата способност се осъществява с редица затруднения, свързани със системния финансов недостиг, нарастващия некомплект от личен състав и лошото състояние на остарялото въоръжение и бойна техника. По тази причина някои задачи се изпълняват с ограничения.
Основните констатирани проблеми са свързани с некомплекта военнослужещи, достигнал 20% от щатния състав въпреки усилията за набиране и задържане на подготвен личен състав. Отчита се и недостатъчното ресурсно осигуряване на въоръжените сили, затрудненията по поддържането и развитието на отбранителните способности.
В доклада се посочва, че през 2016 г. във въоръжените сили са проведени 258 учения, като подготовката е съсредоточена предимно в тактическите звена до батальон/дивизион. Коренно променената среда на сигурност налага и провеждането на дебат за постигане на траен политически консенсус и изготвяне на национален план за увеличение на бюджета за отбрана до 2% от БВП до 2024 г., в съответствие с решенията от срещата на върха на НАТО в Уелс, се посочва още в доклада, приет от правителството, са част от констатациите.

Одобриха нови 1,2 млн. лева за продължаване за оградата по границата

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2017 г. в размер на 1 224 000 лв. за изграждане на допълнителен участък от временното възпрепятстващо съоръжение по българо-турската граница и прилежащия към него път по поречието на река Тунджа на територията на област Хасково. Средствата за изпълнението на постановлението се осигуряват чрез преструктуриране на разходите или трансферите по централния бюджет за 2017 г. ДУМА припомня, че по този начин оградата по границата с южната ни съседка става едно от най-скъпоструващите съоръжения у нас. Относно цената, която държавата плаща за оградата по границата, имаше преди месеци актуално питане на левия депутат Драгомир Стойнев, който изнесе, че към декември 2016 г. сумата е рекордните около 250 млн. лева. Според правителството цената е в рамките на 180 млн. лв. досега.

С промени в правилника опитват да преодолеят некомплекта в армията

Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Основната цел на промените е да се подобрят възможностите и редът за повишаване на образованието и квалификацията, свързани с кариерното развитие на военнослужещите, да се оптимизира преминаването на войниците (матросите) в сержантския (старшинския) състав, създават се предпоставки за преодоляване на некомплекта във въоръжените сили.
Това се постига чрез регламентиране на реда за повторно наемане на военна служба, подобряване на възможностите за кариерно развитие на военнослужещите, опростяване на процедурите по назначаване и преназначаване на длъжност, уточняване на правилата и реда за обучение на войници, (матроси и сержанти) старшини в редовна и задочна форма на обучение, разписване на реда за назначаване на длъжност на български граждани, завършили висши военни училища в чужбина, и за приравняване на квалификацията им.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване