09/03/17 12:06
(http://www.klassa.bg/)

Мрежата ври и кипи за учебниците за бедни и богати: Къде са либералните талибани да защитят равенството?

 Решението на издателство „Просвета“ да издава два вида учебници – за бедни и богати, очаквано предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. Комплектът за един ученик излиза около 200 лв. За по-бедните семейства издателствата предлагат черно-бял вариант, който е с 30% по-евтин от цветния. Това се прави за първа година.
Идеята буквално взриви социалните мрежи. Според мнозина по този начин се поощрява социалното разделение в училищата и се създават условия за дискриминация. Част от потребителите не могат да разберат защо е цялата тази дандания с учебниците, след като социалното разделение у нас винаги е било факт и учениците го знаят още от първи клас. Други път дават пример предмети от бита за бедни и богати българи – като дрехи, жилища, имоти, почивки и прочие.
Публикуваме част от коментарите в социалните мрежи, без редакторска намеса:
Емил Кошлуков: „Черно-бели учебници ще има за социално слабите. Мисля си, като стигнем до книгите, за социално силните цветни ли ще са пак? Ще се радвам да видя един шарен Достоевски, а Азбучната молитва в картинки. За някои от заможните това даже е за препоръчване, иначе шансът да ги прочетат клони към нула. Което изненадващо се оказва, че е и коефициентът на интелигентност сред ръководството на МОН, според последното независимо изследване. Обаче учебниците стоят в чантата, не се вижда кой е беден, кой богат. Праснете им по една татуировка на тия дечица на челото, да се знае, че са нисша каста, да не става объркване. По-мащабно и в перспектива трябва да се действа. Черно-бели дрехи, черно-бели играчки, ясно да се разграничат нещата. Даже ги сложете в черно-бели стаи, к’во ще се мотаят из цялото училище, само да загрозяват цветните“, пише журналистът Емил Кошлуков в официалната си страница във Фейсбук.
Общинският съветник от партия „Глас Народен“ Венци Мицов също пусна саркастичен коментар в социалните мрежи.
„Бъди пънк!
Оцвети с маркери учебника за бедни!!!Направи го цветен!!!
МОН, идеята ви е страхотна, хем по – евтино, хем ще развиете творческо мислене у децата…
А сега сериозно – ако не сте забелязали, живеем в 21 век и електронните учебници са съвсем сериозна и доста по – евтина алтернатива. Но по – интересното е, че електронните учебници могат да бъдат и интерактивни – с възможности за тестове, видео и каквото още се сетите.
И те така… А иначе с черно – бяло мислене – черно – бели учебници.
И за бога, кажете на авторите на учебници, че не пишат за колегите си в БАН, а за деца.
И 3D за богати да ги направите, с тоя висок наратив резултата ще е черно – бял…“, гласи постът му.
Радостин Димитров:
Тежки раници – грабначни изкривявания и други болежки! Всъщност се отнася за всички ученици.
Отдавна питам защо например учебниците не се разделят например на две – за всеки срок??? Или на повече – по леки ще да са!!! Най-логично е да се направят учебници по всичкология за всеки месец /като не правим промени в учебната програма всяка година за да се взимат едни пари от чиновниците /ДМС/, от издателите – за нови учебници/- така ученикът ще носи само ЕДИН учебник!!! Може да се разделят и на два учебника – по точни и хуманитарни науки!!!
Но както винаги логичното у нас не може да се случи защото имаме по 15 учебника по предмет /сигурно толково вида математика има по света, или бъгарската история децата я учат в 12 варианта??/!!! Това разделя децата /и обществото/ и не дава реални оценка на знанията при матурите – защото децата учат по различни учебници – просто е!!!
Всичко трябва да е за доброто и улеснението на ДЕЦАТА, а не за клатенето на краката на чиновниците и парите на издателите!!!
ЗАТОВА в течение на 2-3 г може и трябва:
1. Специалистите най-после се разбират за програмите за обучение в различните класове, които да не се променят в дългосрочен план
2. Обявява се конкурс за СЪДЪРЖАНИЕ на различните учебници /така съставителите няма да са закрепостени към съответното издателство/
3. Предложенията се оценяват от Министерството, учителите и студентите последен курс по педагогика /все пак те ще преподават по тях/. Оценяването включва и забележки за грешки и нередности. Има естествено и обществено обсъждане като всички проекти са качени в Мрежата.
4. Накрая се избира ЕДИН /може и компилация/ вариант.
5. Държавата откупва правата от победителите – така ще може да си прави допечатки и евентуално промяна в съдържанието /напр. нови научни открития и т.н./
6. Обявява търг за печат и доставка до училищата.
7. Така наистина ще има държавна /а не издателска/ политика в образованието и ще могат да се приложат предложените от мен в началото /вж най-горе/ мерки, ще излезе доста по-евтино, и най-важното – ще е по-добре за децата!!!
PS. Тук няма политика – няма ляво, дясно и т.н., но трябва ПОЛИТИЦИТЕ да го направят… а вече 28 г. виждаме разпад на системата и оттам и на знанията и здравето на младото поколение
Ивайло Грънчаров: Отдавна има черно-бели учебници за бедни – ксерокопия им казват. Верно, нелегални, но пък защо да се купуват под заплаха от скъсване на изпит на съответния професор глупостите.
Нина Костова: Българското образование е пълна пародия! Защо ще се мъчите с теа учебници ,цветни,черно бели ! Така и или иначе никой почти не ги отваря ,мъчат се там някакви професори, докторанти да напишат нещо което уж да е лесно смилаемо от мозъка да бъде интересно..Но дами и господа децата не желаят да влизат в скучни стой и със скучно преподаван материал от горките изтормозени учители ,на който им свалям шапката за всички усилия който полагат да облагородят децата ни!какво пречи този целия материали да е събран в електронен формат ?На кой му се мъкне тежка чанта с учебници, тетрадки,помагала и тн. Така хем ще запазим гората хем и гърбовете на децата и няма да има делене на класи!А за образователната реформа която така жадно я чакаме дано да я дочака ме де в този живот пък тя да бъде както трябва истинска реформа ,не поредния пясък в очите ни…..
Павлин Димитров: А за учителите какви ще бъдат? Щото и те са от социално слабите! Идиоти!
Огнян Минчев: Сарказмът е оправдан. Ако една държава не може да осигури равен достъп до знание – до образование на малцината деца, които все още има, значи нещо на много основно ниво в държавата не е наред. Аз не бих възразил на решение, при което родителите доброволно да купуват учебници на децата си, а тези, които преценят, че са затруднени – да поискат безплатни учебници. Имуществените разделения сред родителите са факт. Но в класната стая разделения между децата не може да има – това е недопустима несправедливост, натрапвана на детското съзнание от най-ранна възраст.
….В съвременния свят това не може да бъде минимум, ако искаме да живеем по стандартите на по-развитите страни. Средното образование е минимума – с пряка възможност за специализиране в занаят за тези, които нямат амбиция за повече. Плюс широко достъпни университети, подготвящи хората за конкретно направление и работно място, а не само с обща култура в някаква посока. Инвестицията в човешки капитал е от решаващо значение за страни като нашата, в която вече няма кой да работи. Образование, здравеопазване, стимулиране на семейството и раждаемостта – не знам дали това са консервативни стратегии, но ако нацията и нейното бъдеще е ценност за консерваторите, би трябвало да ги припознаят.
 
Иван Стамболов: За всички, абсолютно всички, граждани на една държава трябва да има задължителен, качествен и безплатен образователен минимум, най-малкото за да могат да разбират какво им се говори от телевизора. Другото образование нека да бъде всякакво, включително скъпо и достъпно не за всекиго. Това, впрочем, се отнася и за здравеопазването.
Стоян Мирчев, депутат от БСП:
 
Когато демографската криза е неоспорим факт, раждаемостта достига критичния минимум, а семействата с по-малки финансови възможности са огромно мнозинство, да споменаваш въобще за платени учебници за средно образование е цинизъм.
 
Вместо да се говорим за равен достъп на децата до образование, изпадаме в положение да говорим за учебници за бедни и богати. Не забравяйте, че вече почти 10 години в областта на образованието всичко е ГАРАНТИРАНО от #ГЕРБ!
 
Иван Бакалов: Според мен онзи идиот от просветата, който е предложил черно-бели учебници за по-бедни, трябва да го разчекнат публично. Удивен съм как няма бурна реакция още. Та това е взривяване на основни норми в обществото, конституцията, демокрацията въобще. Как ще делиш децата на две категории?
Държавата няма пари да субсидира учебници ли? Я си представете децата в един клас, част от тях с „евтини“ учебници как ще се гледат с другите? Къде са либералните талибани да защитят равенството? Някой предлага сегрегация, расизъм дори, а всичко се изчерпва с шегички във Фейсбук. Защо топ редакторите от сутрешните блокове не намерят този кретен и да го поканят да си развие тезата? Да го заем кой е. Кои са. За такова нещо във Франция ще падне правителството.
Ева Кикерезова: Значи, на моето дете ще му купя едни черно-бели учебници в комплект с едни цветни моливи и ще му дам да си ги оцветява… Даже няма да му ги купувам, а ще му ги преснимам, за да не им плащам малоумните цени!!!
Христина Христова: Черно-бели учебници за черно-бели овце, които ще попсуват и после ще си ги купят, и даже на опашка ще се наредят – както послушно се редят в болниците, за да си дават пръстовите отпечатъци.
Вили Стоева: Черно-бели учебници за бедните ! Цветни за богатите !!!! Ако не бе тъжно , щеше да е яка смешка ! И това не за друго ами защото уважаемите властимащи са толерантни с бедните семейства, и стойноста на черно-белия е 9.00 бг.лв, а цветния цели 12.00 бг.лв , егати якото А !!!
Петиция подкрепена от 676 български учители ! подкрепят правото на всяко едно дете да се образовар като нямат предвид тези със екстрите. Те са за изолатори .Освен това не се вграждат или вписват ( имаше една точна дума употребена от една млада и красива учителка, май вграждане .Има право, те дефектните тухли като се вградят със другите тухли в стената току виж рухнала-дупка в стената . Ама дупката е в във нечии пропуски във възпитанието може би и във УбразУването) та те пречат досаждат.
Вярвам, че винаги ще се раждат хора със някакъв дефект ,според общоприетите норми .Защото тези дефектните ,точно те ни учат на важните неща, които не могат да се купят от магазина -да сме по добри въпреки трудностите ни, въпреки и напук, ей така бе, просто да сме по -добри ! Уникално племе сме, уникално садо-мазо …
Мария Лалева: Позор!!!!! Черно-бял цинизъм или за по- евтините деца на България
Черно- бели учебници за социално- слабите деца след 8-ми клас?! И цветни- за по- заможните… Здрасти, България! Добрутро, дет‘ се вика! Някой държавен администратор с черно- бял мозък е решил, че детската душа е длъжна да понесе товара на социалното разделение овреме. На 14 години е тъкмо точното време да започнат да свикват с цветовата разлика, пардон ценовата разлика, нали? НАЛИ?! На 14 години е тъкмо точното време да приемат, че са по- евтините деца на България.
Колко деца ни останаха в тая държава, „мили ми“ черно-бели бездушници от МОН и от издателствата на учебници? Колко цвята има в очите и в сърцето на едно дете? Знаете ли? Помните ли? Как ще възпитаваме мечтатели? Как ще ги учим на достойнство? Как ще ги учим на любов? Като дадем цветни моливи на черно- белите деца ли, за да си оцветят разликата до непосилната за родителите им цена на цветния учебник? Идиотизмът не е престъпен до мига, в който не се превърне в агресивен цинизъм спрямо деца.
Мога да попържам цветно, но и черно- бяла попържня ще им е много. И недейте рИва, че децата ни си отиват. Ние, уж големите, ги гоним. С черно- бели учебници за цветни международни паспорти.
Синът ми тази година ще бъде в 8-ми клас. И ще му дам свободата да си избере цвета на учебниците. Но преди това ще му обясня и задължително ще му се извиня от името на възрастните. Цветно, честно и с любов. Неща, които всяко дете заслужава!!!
Даниел Василев: Фактът, че изобщо се води дебат „цветни срещу черно-бели учебници“ показва точно на колко рудиментарно равнище е българското образование днес. Но, за да не стои това някак голословно, ето някои пунктове за размисъл:
– В XXI в. е смехотворно да се говори за образование през призмата на хартиени помагала и да се караме дали трябва да са еднакви за всички, или хората с възможности да могат да изберат да купят на децата си цветни такива. Учебният процес трябва фундаментално трябва да излезе извън рамките само на училището като топос и на учебника като неприятно средство, което просто трябва да назубриш на някакво приемливо равнище, за да минеш в по-горен клас. Напротив, трябва децата всячески да се стимулират да използват интернет и външни платформи, каквито има хиляди. Не само така ще получат нова перспектива, а и пред тях ще се открие цяла плеяда от нови познания, каквито просто физически няма как да се поместят в едно хартиено тяло, независимо дали то е цветно, или е черно-бяло.
– Самите учебници, като такива, все повече ми се струват морално остаряла форма на учене. Така или иначе знанието е достъпно на върха на пръстите ти – онлайн, а и не само. Затова все повече учебниците може би е хубаво да се заменят като вид с нещо, което не ти казва кое как е, а те стимулира да разрешаваш нестандартни задачи и постоянно те захранва с такива. Защото когато дойдат стажантите ми, които иначе имат хубави бележки в университетите, аз трябва да ги уча от „А и Б“ в практиката, въпреки че те си знаят учебниците. Което показва, че зазубрянето и начинът, по който се предава материалът в учебниците днес, фундаментално трябва да се преосмисли, смятам аз.
– Идеята, че трябва да се „стандартизира“, е анормална. Ако трябва всичко да премине през уравниловка, за да може някой да не се чувства зле (например), защо не мултиплицираме принципа на друго ниво? Аз не мога да дам 400 хил. лв. за Ferrari. Значи ли това, че трябва да настояваме за мерки, според които никой не може да си вземе такава кола? Представете си какво ще стане, ако стоките и услугите се произвеждат по логиката one size fits all и за други неща. Ако идеята за подобен свят ви смущава, то не ви ли се струва странно, меко казано, изобщо да се води и полемика за възможността да се продават черно-бели и цветни учебници?
– Към горното: когато бях в осми клас семейството ми нямаше 120 лв. за цветни оригинални учебници само по английски език; тогава това си беше значителна сума. Изкарах си учебниците помагалата на ксерокс и това нито ме комплексира, нито ми попречи да науча езика.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване