09/04/17 08:07
(http://www.clubz.bg/)

Пак протест срещу небостъргач, "натресен" странно от съда в градинка

Жителите на столичния квартал "Стрелбище" продължават да се борят градинката между бул. "Акад. Иван Евстатиев Гешов" и бул. "България" да остане зелена площ, а не както фирма НИКМИ предвижда – 43-етажна сграда.

Днешният протест от 19 ч. ще е поредният в опитите на гражданите да предпазят зелената площ от бетониране. Засега мястото е препречено с ограда, за която Административният съд - София град е постановил,... че е там от години, а не от месец, както живущите на място казват.

Хората обаче са пропуснали да обжалват в законния 7-дневен сроки решението на АССГ, засягащо оградата.

Както е известно, през заградения проблемен имот минава улица, която е с изринат асфалт. Протестиращите искат улицата да се оправи, оградата да се премахне и правото за строеж на небостъргача да се прекрати.

По-интересна е съдбата на самия строеж - той на два пъти е "налаган" от Върховния адимнистративен съд, който отменя решения на АССГ. Столичната община в резултат на приетия през 2006 г. Общ устройствен план (ОУП), който действа и сега, Решение на СОС от 19.11.2009 г. и Решение на МС от 16.12.2009 г., отрежда терена за зона ТГО - зона „Терен за локални градински и озеленяване”. Така главният архитект издава заповеди, с които им отказва проекта за План за регулация и застрояване.

С думи прости - там може да има само паркове за отдих, като се допуска и обслужващо застрояване като кафе, църква, трафопост, тоалетна. В никакъв случай небостъргач. НИКМИ обаче завежда поредица от дела и след като АССГ взема страната на общината, ВАС на практика отменя решенията на СОС и на Министерския съвет, "събаря" отказите на главния архитект и дава на фирмата право да строи.

Пред "България он еър" днес жителите от квартала заявиха, че са готови да се борят по какъвто начин трябва, за да постигнат целта си.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване