11/21/17 00:00
(http://www.wwf.bg/)

Полша ще плаща по 100 000 евро на ден, ако продължи

The Bialowieza World Heritage site is Europe's oldest remaining forest filled with ancient trees. © WWF-Poland / Adam LawnikПолша ще плаща глоба от 100 000 евро на ден, ако продължи със забранените сечи в защитената гора Беловежа, постанови Съдът на Европейския съюз в Люксембург. Съдът разпореди незабавно прекратяване на сечите, с единствено допустимо изключение на опасни дървета, разположени край пътища.

Беловежката гора е най-добре запазената горска екосистема и последната равнинна вековна гора в Европа – дом на най-голямата популация на зубъра. Тя обхваща над 140 000 хектара в Полша и Беларус и на полска територия е част от европейската мрежа Натура 2000 и обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО и въпреки това е заплашена от тройно увеличаване на интензивността на сечите. Тази мярка е обявена от полските власти като средство за борба с корояда, макар че короядът, както и загиващите смърчови дървета са част от естествените процеси, които са оформяли Беловежката гора през столетията.

WWF приветства изцяло решението на съда и смята, че то е важна стъпка към опазването на гората.
 
Полските граждани, голяма част от които са срещу сечите в Беловежа, могат да се окажат принудени да плащат глоби, ако властите във Варшава продължат да игнорират решението на съда и всички по-ранни решения и предупреждения на Европейската комисия и Комитета за природното наследство на ЮНЕСКО, заяви Дариус Гатковски, експерт по биоразнообразие от WWF Полша. Според него решението на съда е сигнал към Министерството на околната среда на Полша, че неуважението към спазването на законите повече няма да бъде толерирано.
 
Европейският офис на WWF в Брюксел отбелязва, че случаят Беловежа далеч не е изолиран и е сигнал към други правителства, които не се съобразяват с разпоредбите на директивите за Натура 2000. Време е Европейската комисия да възприеме много по-твърд подход и да покаже на страните-членки, че всяко нарушение на правилата ще има сериозни последици, посочва Сабиен Лийманс от Европейския офис на WWF.
 
Във вторник представители на Европейската комисия посетиха София точно, за да обсъдят с българските власти и заинтересованите страни изпълнението на директивите за Натура 2000 в България. Делегацията се води от Никола Нотаро, директор на Отдел „Природа" в Главна дирекция „Околна среда". На среща с него в Министерството на околната среда и водите присъстваха и представители на WWF, Българско дружество за защита на птиците, „За Земята",  Институт за Зелена политика и Коалиция „За да остане природа в България".

На срещата Нотаро категорично отхвърли че обхватът на мрежата не е обоснован  подчерта, че мрежата Натура 2000 в България е внесена в ЕК от българското правителство, а не от неправителствените организации. Представителят на Европейската комисия предупреди, че заради забавените заповеди за обявяването на зоните за местообитанията липсват консервационни цели, което е сериозен проблем. Нотаро изтъкна, че България разполага с невероятен ресурс – от Черно море до Дунав, планини и гори, които трябва много добре да бъдат опазвани. Според него този ресурс може да носи финансови ползи на държавата и даде пример с родната си Италия, в която 15% от фермите са сертифицирани за био земеделие. Това превръща страната във водещ износител на био продукция.
Публикувана на 11/21/17 00:00 http://www.wwf.bg/news_facts/?uNewsID=317057

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване