11/30/17 11:11
(http://www.clubz.bg/)

Аржентина осъди 29 военни до живот заради "полетите на смъртта"

Аржентина осъди 29 души на доживотен затвор заради зловещите "полети на смъртта" по време на военната хунта, предаде Ройтерс.

Процесът - най-големият досега в историята на страната, е за 800 случая на отвличания, изтезания и убийства по време на военния режим през 1976-1983 г. Този период е известен като Мръсната война.

Сред осъдените са печално известни фигури като Алфредо Астис, наричан Русокосия ангел на смъртта, и Хорхе Акоста по прякор Тигъра. Двамата и други обвиняеми вече излежват доживотни присъди за престъпления, извършени в ЕСМА - Висшето училище за механици към флота. То било превърнато в таен затвор и център за мъчения.

За първи път в историята на "мегаслучая ЕСМА" бяха произнесени присъди за "полетите на смъртта". Тогава упоени арестанти са били хвърляни от военни самолети в Ла Плата - общия естуар на реките Парана и Уругвай при вливането им в Атлантическия океан.

"Не е за вярване как можеш да даваш успокоителни на нашите любими хора преди или по време на полета, преди да ги хвърлиш в реката или в морето, това е кошмар", заяви Лита Бойтано - председател на близките на изчезналите или задържаните по политически причини.

Тя е загубила две деца по време на хунтата и бе сред стотиците хора, събрали се пред федералния съд в Буенос Айрес, за да чуят присъдите. Решенията бяха огласявани близо 4 часа.

Освен доживотните наказания 19 души бяха осъдени от 8 до 25 години затвор. Шестима бяха оправдани. Сред тях бе Хуан Алеман - финансов министър по време на режима и един от малкото цивилни, обвинени в планиране на нарушения на човешките права.

Правозащитни групи смятат, че военните управници на Аржентина са убили почти 30 000 души по време на диктатурата. Много от телата не бяха открити.

Хорхе Акоста (крайният вляво) и Алфредо Астис (до него) слушат произнасянето на доживотните им присъди.

200 оцелели от 5000 задържани

В ЕСМА са били задържани близо 5000 противници на режима. Знае се само за 200 оцелели. Процесът започна през 2012 г. и досега няколко от 68-те обвиняеми починаха.

Алфредо Астис бе вече осъден задочно в Европа за убийството на две френски монахини, задържани в ЕСМА. От 2007 г. то е превърнато в паметник на жертвите му.

"Астис, ще те сполети участта на Видела, ще умреш в затвора", извика един от малцината оцелели към Русокосия ангел на смъртта.

Става дума за Хорхе Рафаел Видела, президент на Аржентина в периода 1976-1978 г., когато бе начело на военната хунта. Той почина в затвора през 2013 г., където излежаваше доживотна присъда.

Само преди два месеца Русокосия ангел на смъртта заяви:

"Никога няма да поискам прошка за това, че съм защитавал родината си."

Много от подсъдимите твърдяха, че са се борели срещу комунистическото влияние.

По-видните осъдени до живот вчера са Марио Даниел Ару, Алехандро Доминго Д'Агостино, Франсиско Армандо ди Паола и Гонсало Торес де Толоса. Всички те са участвали по един или друг начин в "полетите на смъртта".

Процесът бе особено труден, тъй като никой не е оцелял от "полетите на смъртта". Дълго време нямаше и военни, които да признаят деянията си. Единственото изключение бе бившият капитан Адолфо Силинго. Той се разприказва за тези престъпления още през 1995 г. И разкри дори как хунтата е раздавала бебетата на убити дисиденти на бездетни военни. Чак тогава стотици аржентинци научиха кои са били истинските им родители.

"Съд и наказание", гласи този надпис.

"Отивате на лечение"

"Отивате на лечение" били думите, с които убеждавали хората, че няма да ги убиват.

Така нещастниците се съгласявали да бъдат упоени, преди да бъдат изведени от лазарета на ЕСМА. Това ставало винаги посред нощ.

Упоените били товарени на камиони, които ги откарвали до специално подготвен военен самолет. Поради действието на лекарствата те не били в състояние да оказват съпротива. И много лесно ги хвърляли отвисоко.

Ето какво разказа пред журналисти Рикардо Кокет - един от малцината, излезли живи от ЕСМА, където е бил задържан между март 1977 и септември 1978 г.:

"Всяка сряда слушах това. Усещах, че убиват със страшна бързина всички мои другари. Всяка седмица загиваха по 40-50 души. Разбрах, че тези премествания означават смърт, защото моят приятел Игнасио Охеа бе облякъл моя дреха, която му бях услужил. Отведоха го, а на другия ден Акоста Тигъра каза да ми дадат свястна дреха, понеже моята била цялата окъсана. И ми дадоха точно тази, която бях дал на Охеа.

Виждал съм жени да раждат, а на следващия ден да ги отвеждат към самолета. Крадяха дори децата. Сега Аржентина дава пример на света, но не виждам и други страни да го правят."

Същевременно Тигъра постоянно казвал на затворниците:

"На мен Исусчо ми казва кой трябва да живее и кой да умре."

Обвиняваха и папа Франциск

Папа Франциск

По време на процеса стана окончателно ясно, че аржентинската църква е помагала на хунтата. Това се знае всъщност отдавна.

А когато през 2013 г. за папа бе избран аржентинецът Хорхе Марио Берголио, той също бе обвинен в съучастие с режима. Заговори се, че той е замесен в отвличания.

Обвиненията първо дойдоха след интервюта на известния аржентински журналист Орасио Вербицки от 1999 г. Повтори ги и колегата му Серхио Рубин в книгата си "Йезуитът", издадена през 2010 г. и посветена на бъдещия папа Франциск.

Твърденията се базират на разкази на петима репресирани от хунтата - двама свещеници, една теоложка и двама миряни. Според тях кардинал Берголио бил ревностен поклонник на режима и не само не помогнал, а дори утежнил положението на свещеници и дисиденти. Много от тях били отвлечени, жестоко измъчвани и убити. Това станало още през 1976-а - първата година от установяването на военния режим.

Пострадалите се оплакали още по онова време на Ватикана. От страна на тогавашния папа Павел VI последвало мълчание. През 2005 г. аржентинските католически свещеници Франсиско Халикс и Орландо Йорио заведоха гражданско дело срещу Берголио. Те твърдят, че той лично ги изключил от оглавяваното от него Йезуитско общество на Аржентина и така на практика ги предал в ръцете на ескадроните на смъртта.

Двамата Божи служители били отвлечени и хвърлени в подземията на ЕСМА. Те оцелели по чудо. Открили ги пет месеца след отвличането им, захвърлени дрогирани и полуживи в покрайнините на Буенос Айрес.

Берголио не се яви на делото и предпочете за известно време да се скрие в манастир. До процес не се стигна.

Папата отрича тези твърдения още от появата им. Той твърди, че те са фабрикувани от демократичното правителство от онова време.

Според журналиста Вербицки обаче кардиналът унищожил документи, които го уличават в сътрудничество с хунтата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване