12/02/17 08:06
(http://www.klassa.bg/)

Борисов: БСП правят скандали, в сряда даваме пари за Зограф

 Още в сряда правителството ще отпусне пари за Зографския манастир. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов от публикация в профила му във Фейсбук. Поводът се оказа критиките по-рано през дена от страна на БСП, които дори се заканиха да сезират КС за процедурата за бюджета, тъй като управляващите не отпуснаха 1,3 млн. лева за Зографския манастир и "Св. Александър Невски". 

Премиерът е провел срещат с българския патриарх Негово Светейшество Неофит. Борисов го уверил, че още на следващото заседание на кабинета парите ще бъдат отпуснати, а това ще стане в присъствието на игумена на обителта архимандрит Амвросий. Парите са за ремонт на южното крило на манастира „Св. Георги Зограф“ в Атон.

БСП се опитва от всичко да направи скандал, заяви той и определи като „глупост“ и „спекулации“ твърденията на социалистите, че правителството не иска да отделя пари за родните храмове. „Всякакви спекулации по темата от страна на БСП са злонамерени и неверни. За делата има кой да ни съди“, заяви премиерът.

Той припомни, че първоначално Зографският манастир е поискал 209 000 лева, които обаче са недостатъчни. Именно затова Борисов помолил Амвросий да направи нужната сметка колко средства ще са нужни за цялостния ремонт и в сряда да му кажат, за да отпуснат парите. Той припомни, че правителството е отделило пари за редица други светини – църквата в Плиска, за семинарията и други. За катедралата „Св. Александър Невски“ обаче ще трябват много повече. По думите му това е много сложен проект и първо трябва да се направи детайлна оценка на основите, покрива. Според него за храма ще отидат около 15-16 млн. лева, но той е обещал, че правителството ще осигури финансиране. „Щом станем готови парите ще са на тяхно разположение", каза Борисов. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване