12/02/17 07:56
(http://www.klassa.bg/)

Бюджет 2018 е в подкрепа на икономическия растеж

 „Бюджет 2018 дава перспектива и той е бюджетът, който дава основа за продължаващо устойчиво развитие с растеж, дай Боже, над прогнозирания от Министерството на финансите, защото чухме, че прогнозираме грешно. Дай Боже, ние да сме били консервативни и следващата година да бъде много по-добра от 2017 г“. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов от парламентарната трибуна след окончателното приемане на финансовата рамка за догодина, което стана вчера малко преди полунощ.

Според него докато нещата се случват в пленарната зала, значи законът има върховенство и всичко е наред в държавата. Той не пропусна обаче да се обърне към БСП относно исканата от тях промяна в данъчното облагане. „Промяната на сегашния модел на облагане е неприемлива за ГЕРБ“, категоричен бе Горанов.

Финансист номер 1 в държавата препоръча на народните представители от левицата да започнат този дебат честно и със следните основни допускания: „Ако ние решим да въведем необлагаем минимум и да запазим сегашното ниво на облагане за средната класа, това неминуемо означава огромна загуба за бюджета. Ако ние решим да възстановим прогресивното облагане от нивата, както беше в периода въвеждането на плоския данък през 2008 г., това означава увеличение, и то близо 2 пъти, на облагането на средната класа. Няма как и двете едновременно да са верни. Нека да изберат позиция и да застанат пред обществото с едната от двете тези“, каза Горанов.

По думите му от гледна точка на баланса, бюджетът за догодина действа в подкрепа на икономическия растеж. „Следващите няколко години се намираме в положителен прозорец от гледна точка на външната среда, което предполага, че ако го използваме разумно, и управляващи и опозиция, в този момент ние бихме могли да продължим развитието на държавата в правиланата посока.

Според него обаче най-големият проблем за достигането на по-високи нива на растеж е липсата на човешки ресурс и качеството на живот. „Това, което задължително трябва да правим е да продължим инвестициите в тази сфера, защото вече е трудно да намерим работна ръка, за да продължим развитието на икономиката и на производството.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване