12/04/17 11:53
(http://www.clubz.bg/)

Обвинения, съмнения и секс нападения зад театралните кулиси

Джефри Ръш се оттегля от поста президент на Австралийската академия за кино- и телевизионни изкуства (ААФТИ), съобщи самият актьор в събота. Оставката е обявена няколко дни, след като от театрална компания в Сидни разкриха, че са получили жалба срещу носителя на „Оскар“ за „неподходящо поведение“, пише „Холивуд рипортър“.

Ръш отрече да е имал каквото и да е „неподходящо поведение“ в театралната компания в Сидни. Според медиите, обвинението е от периода, в който той е изпълнявал главната роля в „Крал Лир“ от Шекспир преди две години.

Оттеглянето му от поста в Австралийската академия за кино- и телевизионни изкуства е точно преди раздаването на годишните ѝ награди в сряда.

„В някои медии напоследък цитираха несъстоятелни обвинения относно моето положение в развлекателната общност. Не е разумно колегите ми да бъдат свързани по някакъв начин с такива твърдения“, каза Ръш в изявление до „Асошиейтед прес“ чрез своя адвокат Никълъс Пулен.

„При тези обстоятелства реших да се оттегля от ролята си като президент на AAФTИ и да действам незабавно, докато тези проблеми не бъдат решени. Това решение не беше лесно, но в сегашната атмосфера на инсинуации и недоказани твърдения, смятам, че да направя известна пауза за прочистване на въздуха е най-добре за всички заинтересовани", казва още актьорът.

От AAФТИ обявиха, че приемат и уважават решението на Ръш да се оттегли доброволно и споделят загрижеността си за ситуацията, както и че засега няма да коментират повече случая.

Театралната компания в Сидни не разкри подробности за обвинението. Бе обявено само, че жалбоподателят е поискал твърдението му да бъде разгледано поверително и не е желаел Ръш да бъде уведомен или да участва в него.

Джефри Ръш играе в театъра в Сидни от 35 години. 66-годишният австралийски актьор спечели „Оскар“ за най-добър актьор през 1997 г. за „Блясък“ и има още три номинации. Може би най-известната му роля е на капитан Барбоса във филмите „Карибски пирати“.

Но ако Джефри Ръш изглежда – или поне се държи като невинен – то от другата страна на Тихия океан, в САЩ, американският драматург Израел Хоровиц е изправен пред значитено по-сериозни – и многобройни – обвинения, заради които вече подаде оставка от основаната от него театрална компания „Глостър“.

Девет жени са се оплакали от различни степени на сексуален тормоз, вариращи от принудителни целувки до изнасилване – от сценариста-драматург и продуцент, съобщава „Гардиън“.

У нас тази пролет на сцената на Народния театър бе поставена пиесата му „Някъде в този живот“. В киното е известен като сценарист на „Автора, автора“ с Ал Пачино и „Съншайн“ с Ралф Файнс.

Пред „Таймс“ Израел Хоровиц заяви:

„Въпреки че имам различни спомени за някои от тези събития, се извинявам от цялото си сърце на всяка жена, която се е почувствала засегната от действията ми, на семейството си и на приятелите ми, които ми имаха доверие.

Слухове за поведението на Хоровиц към по-младите актриси се носят от години. Но още през 1993 г. в основания от него театър „Глостър“ са имали и по-конкретна информация, пише „Ню Йорк таймс“: тогава Хоровиц е бил обект на разследване в „Бостън Финикс“, след като 10 жени са го обвинили в сексуален тормоз и нападения. Но обвиненията са били отхвърлени от ръководството на театъра.

Днес дори собственият му син, Адам Хоровиц, известен като член на хип хоп групата „Бийсти Бойс“, обяви официално:

„Заставам зад жените, които го обвиняват, вярвам, че говорят истината“.

"Площад Славейков"

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване