12/05/17 12:51
(http://www.clubz.bg/)

Мадрид оттегли заповедта за арест на Пучдемон

Испанският Върховен съд обяви, че е оттеглил международната заповед за арест на сваления каталунски премиер Карлес Пучдемон, предаде Ройтерс.

Магистратите смятат, че Пучдемон и четирима от бившите му министри, които заедно с него се намират в Белгия, са показали готовност да се завърнат в Испания и да участват в регионалните избори в Каталуня на 21 декември.

Днес започна кампанията. Предсрочните избори бяха свикани от централното правителство в Мадрид, за да бъде разрешена кризата във връзка със стремежа към независимост на най-богатия испански регион.

Мадрид се надява партиите, подкрепящи оставането в Испания, да спечелят вота. А подкрепящите независимостта смятат изборите за плебисцит за отцепване.

Засега не е ясно дали Пучдемон ще се завърне незабавно в Испания, където вероятно ще бъде арестуван. Разследването срещу него ще отнеме месеци.

Петимата уволнени политици заминаха за Белгия след едностранното обявяване на независимост от парламента в Барселона на 27 октомври. Испанските съдилища смятат стъпката за незаконна.

Карлес Пучдемон е обвинен в противодържавна дейност, бунт, злоупотреба с обществени средства, неподчинение и нелоялност. Заповедта за арест срещу него бе издадена на 3 ноември във връзка с тези обвинения.

Адвокатите на Пучдемон твърдят, че престъпленията, за които той и министрите му се обвиняват, не са наказуеми от белгийското законодателство. Очакваше се белгийски съдия, гледащ искането за екстрадиране, да се произнесе на 14 декември. Случаят може да се проточи месеци, тъй като решенията на белгийския съд могат да бъдат обжалвани пред по-висши съдилища.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване