12/05/17 05:47
(http://www.klassa.bg/)

Радев: Приемането ни в Шенген ще повиши сигурността в Европа

 Приемането на страната ни в Шенген ще бъде фактор за повишаване на сигурността в Европа. Това заяви президентът Румен Радев след срещата си в Елисейския дворец с неговия френски колега Еманюел Макрон. По думите на държавния глава сигурността на всички граждани в ЕС зависи от сигурността на външните му такива, каквато се явява България.

Двамата президенти обсъдили няколко теми – кохезионната политика, сигурността в миграционната политика, образованието и науката, общата политика по отбрана.
За да има ефективни мерки е нужно не само охрана на границите, но и механизми за справяне а миграционната криза, обясни Радев. По думите му, за да е ефективна кохезионната политика, трябва да има и ефективна борба с корупцията, за което пък България работела усилено. Желаем и по-голямо инвестиционно присъствие в България, обясни още Радев. Според него кохезионната политика не е просто трансфер на средства, а би облекчила икономическата миграция в богатите държави и проблемите с демографията в по-бедните.
Радев споделял мнението на Макрон, че сигурността и отбраната са важни за бъдещето на Европа. Изключително е важно за страни като България да участват в интеграционните процеси в тази сфера, подчерта Радев. По думите му обаче за това е нужна силна и обединена военна индустрия, а България имала голям потенциал и в производството, и в научните изследвания. Именно тук Радев очаквал по-задълбочено сътрудничество.
За интеграцията на Западните Балкани пък била нужна не само свързаност – транспортна и дигитална, съдебни реформи и социална политика, но и общо развитие на образованието и науката. Радев благодари за подкрепата за откриването в България на клон на Националното училище по администрация, което би спомогнало за изграждането на нови лидери. Макрон от своя страна се застъпил и за откриването у нас на международен център за устойчиво развитие с научен център, който трябвало да се изгради с останалите балкански  държави, а Радев се надявал за него да се намери и еврофинансиране.

Държавният глава Румен Радев бе посрещнат с военни почети от френския си колега Еманюел Макрон. Радев е на тридневна визита в Париж, а срещата помежду им е втората поред след тази през лятото във Варна. Двамата ще обсъдят двустранното икономическо и инвестиционно сътрудничество, партньорството в сферата на отбраната и сигурността, образованието и културата, както и теми от дневния ред на Европейския съюз. Очаква се, че във фокуса на разговора между двамата президенти ще е темата за реформите в Европа.

Днес президентът ще разговаря и с директора на Европейската космическа агенция Йохан Вьорнер, а за по-късно вечерта е предвидена срещата с наши сънародници, които живеят във Франция. Утре Радев ще се срещне с новия генерален директор на ЮНЕСКО Одре Азуле и с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Анхел Гурия. В сряда посещението ще завърши нестандартно – президентът Радев ще управлява изтребител „Рафал”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване