12/06/17 00:00
(http://www.wwf.bg/)

Факти за Пирин

Четири заблуди за Пирин © WWF BulgariaВсяка зима се разгаря дебатът за съдбата на Пирин. Но дали всичко, което се казва е истина? Представяме ви четири твърдения на официални представители на държавата и неопровержимите факти.

1. „Eколозите одобряват изграждането на втори лифт на Банско.", вицепремиерът Валери Симеонов (Грешно)

Представители на екокоалицията подчертават, че никой от тях не е давал и не може да дава съгласие за изграждане на нова, мащабна инфраструктура на територията на националния парк, тъй като това е противозаконно и ще обезсмисли самото съществуване на парка като защитена територия и обект на световното природно наследство.
Изказванията за "втори лифт в Банско" целят изместване на фокуса от пореден опит за разрешаване на мащабни сечи и строежи в националния парк. 

За какво става въпрос наистина?
По време на официалните, организирани от изпълнителтелната власт срещи, конкретна дискусия за втори кабинков лифт или пък наличието на опашки пред лифта не е имало (последната такава среща беше свикана от вицепремиера на 21 ноември). Темата на кръглата маса беше искане, внесено от кмета на Банско, за промяна в режимите на сега действащия план на парка, а именно отпадане на ограниченията за строителство на нови писти и съоръжения. Разбира се, такава промяна би дала възможност за увеличение на капацитета на пистите (повече хора в планината) и вероятно ще създаде нужда от транспорт с по-голям капацитет към високата част на планината.
Ако погледнем статистиката на пазара на недвижимите имоти в Банско, се вижда, че средната цена на апартаментите от 2008 до 2015 г. е паднала три пъти. Това показва нуждата на града да привлече повече посетители.

Тук се крият истинските въпроси, които би трябвало да се обсъждат от всички заинтересовани страни:
  • Какви социални и финансови ползи за местните хора и държавата ще донесе увеличение на посетителите в Банско и продажбата на празните недвижими имоти?
  • Какъв екологичен ефект ще има увеличението на човекопотока в планината (можем да вземем за пример Рилските Езера)?
  • Какви са рисковете от изсичане на големи територии от парка от гледна точка на промени в климата – все по-чести екстремни прояви на времето?
Цени на недвижимите имоти в Банско (данни от компанията Bulgarian Properties)



Ски-зона Банско беше разрешена през 2000 г. при условие да не се увеличава легловата база. Тогава тя е била 7800 легла. Днес по официални данни е 18 000, по неофициални вероятно доста повече. Тоест общината – нарушител, която е допуснала струпване на хора, оказва натиск за още строежи в парка.

2. „Няма екологични причини да не се развива ски туризмът там (Пирин).", Нено Димов, министър на околната среда и водите (Грешно)

Международният съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN), в който членува и българското правителство, публикува своя годишен доклад за състоянието на обектите на Световното наследство на ЮНЕСКО. В частта за България се казва, че състоянието на Национален парк „Пирин" предизвиква „сериозно безпокойство", което е една стъпка преди крайната – „критично". Причините, описани в доклада, са заплахите от планираното разширяване на ски зоните в парка от Предела през Банско до Добринище, особено в контекста на променящия се климат, както и от планираното увеличение на сечите в парка. Споменава се, че управата на Национален парк "Пирин" не е в състояние да се противопостави на „силните външни интереси за туристическо развитие и също за използване на горите". (Още информация за доклада)

3. „Ще се допуска единствено изграждане на ски писти и техническа инфраструктура, никакво друго строителство. За масова сеч изобщо не може да се говори.", Нено Димов, министър на околната среда и водите. (Грешно)

Изграждането на ски писти и съоръжения е строителство съгласно Закона за устройство на територията
и то не е позволено в националните паркове. Това, което се разрешава от плана за управление на Пирин, е подновяване и ремонт на съществуващите съоръжения. Всяко строителство е свързано със сечи, а новият проект на план предвижда 12,5 пъти увеличение на зоната разрешена за строителство.
 
И още сечи....
Как стоят нещата в проекта за нов план за парк „Пирин":
В текста на предложението на стр. 348 се казва, че забраната за сечи в парк Пирин не важи за горите под 200 години в определена зона от 23702,1 ха (58,7%). Името на зоната е "Зона за опазване на горските, високопланинските тревни, езерни и речни екосистеми" и може да се намери в предложението за нов план на НП „Пирин" тук.
 
Откъде идват цифрите 12,5 пъти повече площ от националния парк за строителство, както и сечи на горите върху 60% от територията на парка може да видите тук.

4. „Международно събрани 100 000 подписа не са чак толкова много.", Нено Димов, Министър на околната среда и водите (Смешно)

Международната кампания на WWF в подкрепа на застрашените природни обекти от Световното наследство на ЮНЕСКО има за цел да опази няколко такива обекта в света, защото те са изключително важни не само за биологичното разнообразие, а и за хората, които живеят в близост. Освен Пирин, в кампанияата участват места като Национален парк „Доняна" в Испания, танзанийският Селуз и Вакитата – най-застрашния морски бозайник в света. Всяка от тези инициативи, които се отнасят за световноизвестни обекти, е събрала подобен или по-голям брой подписи. За Пирин това означава, че паркът е признат от много хора като световно значима природна забележителност. Да, определено 100 000 са много!
 
Вакита: https://makeyourmark.panda.org/vaquita
Доняна: https://makeyourmark.panda.org/donana
Селуз: https://makeyourmark.panda.org/uk/selous


 


-----------------------------------------------------------------------------------------------
Източници на цитираните твърдения:
1. dnes.dir.bg
2. clubz.bg
3. btvnovinite.bg
4. terminal3.bg
Публикувана на 12/06/17 00:00 http://www.wwf.bg/news_facts/?uNewsID=318150

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване