12/06/17 09:05
(http://www.klassa.bg/)

АЕЦ Белене е новото КТБ

 „АЕЦ Белене е абсолютно финансово неплатежоспособен проект“. Това заяви Влади Панев, съпредседател на Зелените, заяви на брифинг днес.

„ Условията за последните години не са се променили толкова около ядрената енергетика, колкото са се променили по отношение на конкурентоспособността на възобновяемите енергийни източници“.

Панев групира рисковете свързани с АЕЦ Белене в три основни групи.

Първо финансова, тъй като без субсидии от държавата няма как да същестува тази централа.

Второ: геополитически. „Връзваме се за един доставчик на енергия за още десетилетия напред, а всички знаем, че единственият начин, по който Русия би могла да ни държи в зависимост от нея е чрез ядрените мощности“.

И накрая екологични, защото освен всичко свързано с изпускането на радиация и аварии, една ядрена централа означава още тонове отпадъчен продукт, който трябва да съхраняваме и тези разходи по съхранението на ядрени отпадъци не са включени в цената на продукта. „Ако сумираме всичко ще се окаже, че потребителите ще плащат много по-високи сметки за ток“, коментира Влади Пенев.

Според съпредседателя на Зелените, вкарването на нови мощности ще стопира всякакъв вид конкуренция в енергийния отрасъл. Неслучайно от месеци се говори, че АЕЦ Белене е новото КТБ. Всъщност АЕЦ Белене ще нанесе много по-големи щети на бюджета и на всички нас“.

Пенев призова за разсекретяване и публичност на доклада на БАН и съветва правителството да спре с АЕЦ Белене, защото това била загубена кауза, „която коства ежедневни загуби на държавния бюджет и на държавните компании в енергийния сектор.“

Вижте пълния текст на: Sofiapress.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване