12/06/17 13:18
(transmedia.bg)

Бойко Рашков: България се превръща в съвкупност от организирани престъпни групи

България се превръща в държава – съвкупност от организирани престъпни групи. Това съобщи в Народното събрание Бойко Рашков, директор на Бюрото за контрол на СРС. Той се яви в Народното събрание във връзка с приемането на доклада за работата на ръководената от него структура.

„Вие направихте промени, с които увеличихте компетентността на Специализирания наказателен съд. И той от специализиран съд започва да става основен съд с огромен брой дела. Казвам това и от моите непосредствени впечатления, тъй като само преди три седмици бях на проверка там. Делата им стоят по коридорите“, каза още Рашков. По думите му по количествения критерий Специализираният съд е заместил Софийския градски съд отпреди две години. Тогава, напомни той, едно от оправданията за допусканите хиляди нарушения в Софийски градски съд по тези процедури беше, че той е много натоварен. Сега се постига същият ефект, посочи Рашков.

Шефън на Бюрото за контрол на СРС съобщи в пленарната зала, че има хиляди нарушения по прилагането на специални разузнавателни средства. Според него най-голям брой „порочни“ искания идват от ДАНС.

„В Специализираният съд отказите са 30%. 30% брак на исканията от всички възможни заявители, включвам и прокуратурата. А прокуратурата е вторият по брой искания заявител“, каза още Рашков.

„Имаме сериозент проблем и с ДАНС, защото най-големият брой некачествени, „порочни“ искания бяха готвени оттам“, добави той.

„По отношение на корупцията исканията са толкова малко, че лично аз не мога да си обясня необходимостта да се създава специален орган за борба с корупцията“, подчерта шефът на Бюрото. По думите му има случаи, в които събрани от Държавната агенция за технически операции предварителни материали, които са на различни носители, се унищожават, без да се изготвят веществени доказателствени средства. „Това означава, че прокурорът, който е направил искането и е заявител, получава една предварителна информация от техническата служба и си подбира онези факти, които са му необходими за обвинителната теза. Но в процеса има и други участници, те също имат интерес от изхода на делото и трябва да направим така, че да се даде възможност в определен момент и другите заинтересовани от изхода на делото субекти да могат да ползват тези материали“, посочи Рашков.

През лятото Бойко Рашков съобщи, че има нерегламентирани подслушвания на политици, журналисти и бизнесмени. В пленарната зала в сряда той призова всеки, който има съмнение, че е подслушван, да подаде заявление за проверка дали спрямо него са използвани нерегламентирани специални разузнавателни средства.

„Ние вече не можем вече да гарантираме на сто процента на гражданите, че можем да направим пълна проверка дали те са били подлагани на ограничение на правата им със специални разузнавателни средства по една причина. Тази година установихме, че отговорите, които ни се дават от прилагащите структури, не отговарят на истината. Нека така да го кажем – в 8 случая те не са отговорили на Бюрото дали спрямо Х са използвани или не СРС. Един от тези случаи е един висш политик, който стоеше в тази зала и един колега магистрат, за да се установи, ако е възможно, връзката му с един политик от тази зала“, каза Бойко Рашков. По думите му и сигналите, и нарушенията, са стотици. „Въпросът е че има мълчание от тези, които Бюрото уведомява – като почнем он Висшия съдебен съвет, минем през главния прокурор, през министъра на вътрешните работи, председателя на ДАНС“, посочи Рашков.

Присъстващият в парламента главен прокурор Сотир Цацаров от своя страна заяви, че няма масово подслушване на магистрати и политици.

Докладът на Бюрото за контрол на СРС беше приет със 182 гласа „за“ и с реплики от ГЕРБ, че Бойко Рашков прави политически манипулации. Корнелия Нинова пък изрази опасения, че може да се стигне до уволнението му по политически причини.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване