12/06/17 06:21
(http://www.klassa.bg/)

Грипът дойде, изолирахме щам

 Грипът дойде в България. Вече изолирахме щам на инфекцията от болен. Това съобщи националният консултант по микробиология и директор на Националния институт по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Пациентът е 14-годишно момче, което е хоспитализирано в Пета градска болница в София, поясни проф. Кантарджиев и заяви, че няма опасност за живота на тийнейджъра.

 

 

Националният консултант поясни, че щамът е изолиран и потвърден в 13.30 часа във вторник. лабораторните изследвания са установили, че става въпрос за грипен вирус от група В, аналог на ваксиналния щам „Ямагата“, срещу който има ваксина. По думите на проф. Кантарджиев, той се лекува успешно, но може да доведе до пневмонии и усложнения, ако терапията не започне навреме.

Той припомни, че обикновено първо започва циркулацията на грипните вируси от група В, след това група А се развива и взима превес.

Проф. Кантарджиев препоръча да не се контактува с болни и да се използват влажни кърпички.

Хората трябва да мият ръцете си и да знаят, че не само пръските предават грипния вирус. Когато има възможност, трябва да се проветрява, да се отварят прозорците и в градския транспорт. Трябва да се яде витаминозна храна, каза той.

Не трябва да се разчита на думите на хора, които не са специалисти и съветват за различни алтернативи. Лечението на грипните вируси се извършва само с два лекарствени продукти. Те са по лекарско предписание, хубаво е семействата, които могат да си позволяват – те са 30 лв., да закупят тези лекарства, да говорят с лекарите си и да ги имат в резерв. Ако заболеят от грип, лекарството трябва да се вземе в първите 36 часа, защото след това ефективността му рязко намалява, допълни той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване