12/06/17 18:53
(http://www.clubz.bg/)

Официално. Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

Американският президент Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел, по време на свое обръщение в сряда вечерта.

„Реших, че е време най-после да призная официално Йерусалим за столица на Израел", каза в обръщението си американският държавен глава.

Той направи изявлението си въпреки предупрежденията на международната общност, че такава стъпка би разрушила основните на мирните процес за решаване на израело-палестинския конфликт.

 Голяма част от световните лидери и водещи дипломати по-рано в сряда и вторник изразиха несъгласието си с подобно действие, след като стана ясно, че Тръмп най-вероятно ще премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Йерусалим. Американският президент също така разкри, че планът за преместване на седалището на US посланика в новопризнатата от САЩ столица предстои да бъде задействан. Същевременно Тръмп призова за „спокойствие и толерантност“, като увери, че остава обвързан с мирния процес в Близкия изток.

Решението на Тръмп беше приветствано от израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. Същевременно Нетаняху увери международната общественост, че страната му не планира да въведе промени в статуквото на намиращите се на територията на града свещени за християни, евреи и мюсюлмани места. „Решението на президента е важна стъпка към мира, тъй като няма да има мир, който да не включва Йерусалим като столица на израелската държава… Ние ще продължим да работим с президента и неговия екип, за да направим тази мечта за мир реалност", каза още израелският премиер.

По време на изявлението си Тръмп съобщи, че неговият вицепрезидент Майк Пенс ще посети Близкия изток в следващите дни, за да „препотвърди нашият ангажимент да работим с партньорите си в Близкия изток срещу радикализма, който заплашва надеждите и мечтите на следващите поколения.“

По-рано през деня в Истанбул беше организиран митинг против признаването решението на Тръмп. Някои от протестиращите носеха знаци с надпис „Йерусалим принадлежи на ислямската религия“. Междувременно в Йерусалим бяха издигнати американски и израелски флагове.  

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване