12/06/17 09:20
(http://www.klassa.bg/)

Превръща ли се Турция в мафиотска държава

 Миналата седмица в Манхатън започна процесът на турско-иранския бизнесмен Реза Зараб. Зараб, който поддържа тесни връзки с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, твърди, че е изпълнил сложна схема за злато за петрол, с цел да заобиколи международните санкции срещу Иран, евентуално с помощта на роднини и съюзници на министрите на турското правителство.

Американски служители арестуваха Зараб през март 2016 г., докато почиваше в Маями, Флорида. Скоро след началото на производството обаче обвиненията бяха оттеглени, а в сряда Забраб отправи обвинения, че е подкупил министър на икономиката като част от неговата санкционираща ракета.

Цялата афера би могла да навреди на Ердоган и поставя турския лидер на ръба, който от своя страна обвини САЩ, че е станала жертва в сложна конспирация за свалянето на турския режим.

Истинският виновник, ръководещ всичко е Фетхулах Гюлен, духовен водач на известното движение Хизмет (или „Гюлинист“), който живее в изгнание в Пенсилвания и който Ердоган твърди, че е организирал преврата от 2016 г. срещу него.
Изключителният случай на Зараб е само един пример за по-голяма тенденция в Турция: възраждането на организираната престъпност. През последните десет години се наблюдава драматично разширяване на незаконната търговия и контрабандата в цялата страна. Част от възходящото движение е свързано с избухването на сирийската гражданска война през 2011 г. и с влошаващото се състояние на вътрешните работи в Ирак, след възхода на Ислямска държава през 2014 г. Нестабилността подтикна експлозия от трафик покрай южната част на турската граница.
Вижте пълния текст на Sofiapress.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване