12/06/17 13:33
(transmedia.bg)

Прокурорите единодушно избраха Борислав Сарафов за шеф на Националната следствена служба

Досегашният заместник главен прокурор Борислав Сарафов беше единодушно избран за директор на Националната следствена служба. Това стана, след като всички 11 членове на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет гласуваха за кандидатурата. Той беше и единствена номинация.

Главният прокурор Сотир Цацаров пропусна цялата процедура по изслушване и въпроси, но се появи точно преди гласуването.

Преди дни „Капитал“ публикува информация, че предишният състав на прокурорската колегия е отказала да образува дисциплинарно производство срещу Сарафов. Отказът от образуване на дисциплинарно производство става ясен чак сега от становището на Комисията по професионална етика към прокурорската колегия, изготвено именно по повод процедурата за избор на директор на НСС.

От документа става ясно, че на 10 март 2017 г. Инспекторатът към ВСС се е самосезирал по медийни публикации за твърдени нарушения, извършени от зам. главния прокурор. Най-вероятно става дума за сблъсъка на Сарафов със следователите от Националната следствена служба, работили по разследването за жп катастрофата в Хитрино.

В концепцията си за своята предстояща работа Сарафов е записал, че ще заложи „на добрия микроклимат“. По време на изслушването той беше питан от един от членовете на настоящия състав на колегията Огнян Дамянов как си представя това да се стане с оглед предишните инциденти.

„Този въпрос е изкуствен и изкуствено раздут в някои медии. Аз не мисля, че има конфликт. Напротив – аз съм прям и открит човек – такъв е моят характер и диалогичността изисква, когато имаме нещо, да си го кажем“, заяви Сарафов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване