12/07/17 08:15
(http://www.clubz.bg/)

Ердоган иска актуализиране на Лозанския договор

Лозанския договор, който очертава съвременните граници между Гърция и Турция, да бъде актуализиран.

Това предложи турският президент Реджеп Ердоган в интервю за гръцкия вестник "Катимерини", предаде агенция Фокус.

То е дадено в навечерието на започващото днес посещение на Ердоган в Турция, смятано за историческо.

Според турския президент актуализирането на Лозанския договор може да бъде от полза и за двете държави.

Същевременно гръцкият премиер Алексиск Ципрас призова в интервю за Анадолската агенция за зачитане на Лозанския договор.

Този договор е подписан на 24 юли 1923 г. В резултат на него Османската империя се разпада и Турция остава в сегашните си граници, като се отказва от владенията си в Близкия изток и Северна Африка, както и от редица острови в Егейско море. Лозанският договор определя и българо-турската граница по долината на река Марица.

Посещението на Ердоган в Турция ще бъде фокусирано върху редица въпроси, включително териториалните проблеми в Егейско море и екстрадирането на 8 турски офицери, избягали в страната след неуспешния опит за преврат през лятото на 2016 г.

Ердоган е първият турски държавен глава, които посещава Гърция за последните 65 г. Той е бил вече там два пъти, но като премиер.

След срещи с премиера Алексис Ципрас и негови министри Ердоган ще посети Тракия в североизточната част на Гърция, където ще разговаря с представители на мюсюлманската общност.

Мерките за сигурност в Атина ще бъдат засилени. Около 2500 полицейски служители ще бъдат задействани за гарантиране на реда. Част от центъра ще остане затворена почти през целия ден.

Друг важен въпрос в дневния ред е кризата с бежанците. Обсъдени ще бъдат икономическите отношения с акцент върху енергетиката, търговията и транспорта, съобщиха правителствени източници.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване