12/07/17 15:05
(http://offnews.bg)

Ердоган направи политически скандал при визитата си в Гърция

Изключително недипломатично поведение демонстрира турският президент Реджеп Тайип Ердоган при срещата си с  гръцкия си колега Прокопис Павлопулос.

На съвместната пресконференция в Атина Ердоган направи политически скандал за Лозанския договор и за турците в Западна Тракия.

По силата на подписания на 24 юли 1923 г. Лозански договор, Източна Тракия и град Смирна (днешен Измир) са присъдени на Турция. С договора се уреждат границите и териториите на Гърция и Турция, както и границата между България и Турция.

От Атина днес Ердоган заяви, че "все още съществуват някои детайли по отношение на Лоназанския договор, които не са разбрани напълно добре."

Той твърди, че мюсюлманите в Западна Тракия все още нямат правото да избират своя главен мюфтия.

По отношение на инвестициите на турците в Западна Тракия не се оказва никаква подкрепа. Става въпрос за дискриминация. В Турция няма подобно приложение по отношение на гражданите от гръцки произход, каза Реджеп Тайип Ердоган.

Лозанският договор определя територията и суверенитета на Гърция и ЕС и този договор за нас не подлежи на предоговаряне, отговори гръцкият президент Прокопис Павлопулос.

Очаквайте подробности

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване