12/07/17 14:35
(http://offnews.bg)

Телевизиите ще обозначават с 60-секундно предупреждение неподходящите за деца предавания

За по-строги мерки за обозначаване на неподходящо за деца медийно съдържание се споразумяха Съветът за електронни медии (СЕМ), Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Асоциациацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО, Българската национална телевизия и Българското национално радио. Те подписаха споразумение, с което приеха промени в критериите за оценка на съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата.

Критериите се променят за пръв път от тяхното приемане през 2011 г. Новите правила ще действат на принципа на саморегулацията.

Какво е новото?

Преди началото на предаванията и след всяко прекъсване, доставчиците на медийни услуги ще излъчват предупредителен текст за родителски контрол, както и да позиционират на екран пиктограма (визуален предупредителен знак), която указва възрастовата група, за която даденото предаване не е подходящо. Пиктограмата ще се появява след началото на предаването, както и след всяко прекъсване и ще престоява на екран в рамките на не по-малко от 60 секунди.

Целта на приетите промени е да се въведат официално и в България добрите европейски практики, като по този начин на аудиторията се предоставя един допълнителен сигнал за неблагоприятно съдържание, който да помогне на родителите да предпазят децата от неподходящо съдържание.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване