12/07/17 07:09
(http://www.klassa.bg/)

Увеличават се призивите за налагане на данък върху земята във Великобритания

 Земята е най-ценният актив във Великобритания, като стойността ѝ се увеличава повече от пет пъти от 1995 г. насам, показват данни на британската статистическа служба, цитирани от Ройтерс.

Това привлича вниманието и увеличава призивите за налагането на данък върху земята, с който да се спомогне забавянето на силните ръстове на жилищния пазар, допълва информационната агенция.

Земята на Острова е на обща стойност над 5 трлн. паунда (7 трлн. долара) и съставлява повече от половината от общата стойност на активите в страната, показват данните.

„До голяма степен всички проблеми в нашата жилищна система могат да бъдат проследени до пазара на земя и фактът, че цените ѝ са невероятно високи“, казва Тоби Лойд, ръководител политики в благотворителния фонд „Подслон“.

„Това прави жилищата абсолютно недостъпни“, допълва той.

Тъй като запасите от земя са фиксирани, а жилищата – недостатъчни, продължителният ръст в стойността на земята не е изненадващ, допълва Джулиан Джесъп, главен икономист в Института по икономически въпроси.

Последните данни възобновяват призивите за справяне с жилищната криза във Великобритания, като се въведе данък върху стойността на основната земя, а не на имуществото – предложение, направено от опозиционната Лейбъристка партия в манифеста ѝ от 2017 г.

"Колкото по-дълго продължава това, толкова по-важно е да се въведе данък върху земята, за да се гарантира, че този оскъден ресурс се използва ефективно и справедливо", допълва Джесъп.

Бързо увеличаващите се цени на земята също така лишават други сектори от икономиката от капитал, посочва Сара Махмуд, старши икономист в мозъчния тръст Фондация Нова икономика.

"Банките предпочитат да отпускат заеми като ипотеки или срещу обезпечение бизнес имот, отколкото да кредитират нови предприятия или иновации и научни разработки. Това обаче са активите, които захранват икономиката“, заключава тя. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване