12/08/17 07:55
(http://www.clubz.bg/)

Среднощен пробив в преговорите за "Брекзит"

Има достатъчен напредък в прговорите за "Брекзит" и Великобритания може да започне преговори с Европейския съюз за бъдещите търговски отношения. Това заявиха на съвместна пресконференция в Брюксел председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и британската премиерка Тереза Мей.

Напредъкът е по трите ключови въпроса - правата на европейските граждани във Великобритания и на британците в ЕС, границата с Ирландия и финансовите задължения на Лондон към Брюксел.

Европейските граждани "ще продължат да живеят както преди", заяви Тереза Мей. Споразумението включва гаранции за правата на трите милиона европейци в Британия. Те ще бъдат прилагани от британските съдилища, а според по-рано постигнат компромис решенията на Съда на Европейския съюз в Люксембург по тези въпроси ще бъдат вземани предвид от Лондон. Положението на британците в ЕС също няма да се промени, заяви Юнкер, а административните процедури ще бъдат "евтини и прости".

Няма да има "твърда граница" между Ирландия и Северна Ирландия, а Споразумението от Разпети петък от 1998 г., което възстанови мира след дълъг конфликт между католици и протестанти в Северна Ирландия, остава в сила.

Лидерката на Демократическата юнионистка партия на Северна Ирландия Арлийн Фостър заяви, че зависи от съдържанието на споразумението как ще гласуват членовете на партията в парламента.
В понеделник малката партия заплаши да оттегли подкрепата си и да свали консервативоното правителство на Мей, ако тя продължи да поддържа компромис за бъдещия граничен режим между Ирландската репулика, която е част от ЕС, и Северна Ирландия. Сред предложенията на Тереза Мей за беше Дъблин и Белфаст да съгласуват законодателствата си, за да не се наложи възстановяване на граничните постове и митниците между тях. Юнионистите, които представляват пробританските протестанти в Ълстър, обаче не са съгласни да се разделят с ЕС при условия, различни от тези за останалата част на Обединеното кралство. За тях това е равносилно на практическо оставане в ЕС и обединяване с католическа и републиканска Ирландия.

За да започнат новите преговори, държавните и правителствените ръководители на 27-те трябва да се съгласят на 15 декември, че в досегашните преговори по условията на развода има "достатъчен напредък".  

Преговорите за излизане на Великобритания от Евросъюза трябваше да навлязат във втората си фаза още през октомври, но не беше постигната яснота за финансовата страна на развода и границата с Ирландия.

Публикувана на 12/08/17 07:55 http://clubz.bg/61610-srednoshten_probiv_v_pregovorite_za_brekzit

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване