12/14/17 14:13
(transmedia.bg)

Годишната пресконференция на Путин: 3 часа и 45 минути, 1640 журналисти, плакати и виц

3 часа и 45 минути продължи 13-тата поред годишна пресконференция на руския президент Владимир Путин. Тя се проведе в Международния дом на търговията в Москва и за нея бяха акредитирани 1640 журналисти.

Присъстващите в залата издигаха различни плакати – „Спасете децата“, „Нов пенсионер“ и др. Един от тях гласеше „Путин – бабай“. Президентът го разчете като „бай-бай“ (довиждане) и му обърна специално внимание. Носещата го журналистка поясни, че децата в Татарстан наричат Путин „бабай“, което значело „дядо“.

С виц отговори руският президент на въпрос, свързан с разходите за въоръжаване: „Бивш офицер попитал сина си: Къде ми е кортикът? -Татко, не се сърди, размених го със съседските деца за този хубав часовник. – Браво, момчето ми. Утре като дойдат у нас бандити, ще убият мен и майка ти, ще изнасилят сестра ти, а ти ще кажеш – Добър вечер, московско време 12,30. Ние с вас не искаме такова развитие на нещата“, обобщи Путин.

В пресконференцията се очертаха важни акценти с бъдещата политика на Русия. На въпрос как оценява едногодишното управление на Доналд Тръмп руският президент отговори, че не е негова работа да го оценява, а на хората, които са го избрали. Путин обаче подчерта, че съдейки по ръста на пазарите, очевидно инвеститорите вярват в политиката на Тръмп. Относно тезата за влиянието на Русия върху изборите в Щатите той заяви, че това е измислица на опозицията в САЩ.

По отношение на Северна Корея Путин призова САЩ да не употребяват сила, защото последствията могат да бъдат пагубни.

Във връзка с рвуската политика спрямо Украйна Путин посочи, че в Донбас няма руска армия. По думите му там действат местни формирования, които са „самодостатъчни и имат готовност да отразят всякакви мащабни военни акции против Донбас“. Според руския президент това отговаря на интересите на хората, които живеят в тази територия. „Защото ако те нямат възможност да се защитят, ще настане клане, по-лошо даже и от Сребреница, каквото готвеха националистическите батальони“, каза още Путин.

Във връзка с предстоящите президентски избори Путин съобщи, че ще се кандидатира като независим и очаква подкрепа от всички политически сили и от гражданите, които вярват в него. Той посочи още, че политическата система в Русия трябва да бъде балансирана.

Кадърът е от пряката транслация на ТАСС.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване