12/14/17 14:38
(transmedia.bg)

Синдиците на КТБ продават с голяма отстъпка кредити на „ИПК Родина“, ТВ 7 и собственика на „Доган Сарай“

Синдиците на Корпоративна търговска банка са подготвили пакет от активи, които продават продават на търг утре. Това показва обявление на сайта на КТБ. Сред активите са три имота, в които са се помещавали клонове на КТБ, както и 25 кредитни експозиции.

Най-интересната от тях е съвкупност от кредитни задължения на  „Издателско-полиграфически комплекс Родина“, която се продава с голяма отстъпка. Единият кредит е на стойност от 20 млн. евро, а другият 34.278 млн. лв.

Според официалното съобщение на синдиците, вторият кредит е бил отпуснат за финансиране придобиването на изоставената сграда на бул. „Цараградско шосе“. Тя беше приватизирана от първото правителство на Бойко Борисов. Приватизационната процедура предвиждаше търг, но до него беше допуснат само един кандидат – „Издателско-полиграфически комплекс Родина“. По време на тръжната процедура дружеството беше представлявано от адвокат Александър Ангелов, който е известенс  това, че движи бизнес проектите, в които се защитават интересите на ДПС депутата Делян Пеевски.

Договорът между КТБ и „Издателско-полиграфически комплекс Родина“ е сключен през август 2012 г. и е предвиждал до края на октомври 2012 г. да се учреди първа по ред договорна ипотека върху закупения с кредита недвижим имот. Това е нежилищна, новострояща се сграда „Редакционен  корпус” в степен на  изграждане „груб строеж”, намираща се в София, бул. „Цариградско шосе” No113 А и прилежащ терен с площ от 15 000 кв.м.

Според синдиците на КТБ в момента липсват документи и данни,  които  да  удостоверяват  изпълнението  на  това  задължение.

По втория кредит за 20 млн. евро „Издателско-полиграфически комплекс Родина“ има заложени обезпечения няколко имота.

Синдиците на КТБ са оценили всички тези вземания, които имат номинална стойност за над 70 млн. лв., на 182 025 лв. За тази сума не е е посочено на каква част от предварителната оценка се равнява.

Моментното състояние на „Издателско-полиграфически комплекс Родина“ е неясно. Дружеството има съвет на директорите от двама души – Теодора Танева и Мартин Апостолов.

Теодора Танева е един от основните свидетели на прокуратурата по делото за изтчването на КТБ. Тя е изпълнителен директор на ключовото дружеството ТЦ-ИМЕ, което е приемано за контролирано от Цветан Василев до преди падането на КТБ, а сега е под ефективната власт на Делян Пеевски. Освен всички други сделки, през ТЦ-ИМЕ преминава и значителна част от придобиването на БТК през 2012 г.

Сред другите любопитни кредити са задълженията на ТВ7,както и заем по кредитна карта на юридическо лице, ползвател на която е бил скандалният бизнесмен, определян за близък до ДПС, Арбен Ефремов Хавальов.

Арбен Хавальов стана популярен като човекът, който се води собственик на хотела „Каза домини“ в Рибарица. Хотелът се свързва с името на лидера на ДПС Ахмед Доган и е наричан „Доган Сарай“.

Срещу Хавальов и съдружниците му през 2008 г. започва разследване за ДДС измами, по което, според информация в медиите, той е осъден на първа инстанция на три години условно. Тогава Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество запорира имотите на Хавальов. За признати данъчни злоупотреби за около половин милион лева Хавальов е осъден да плати глоба от 10 000 лв.

Впоследствие Апелативният съд в София отмени тази присъда и върна делото на прокуратурата. Там то потъва за четири години и едва през 2014 г. е внесено отново в съда.

Сайтът „Биволъ“ публикува през 2015 г. снимка, на която Хавальов (срещу когото по това време тече прокурорска проверка) празнува в столичен ресторант заедно с главния секретар на МВР по това време Светослав Лазаров.

Договорът, по който страна е бил Арбен Хавальов, е сключен между КТБ и фирма „Нобиле“. Той е за 10 000 лв. и за кредит по картова сметка. Началната цена на която ще се продава това вземане е 7975.70 лв., което е 85% от първоначалната оценка.

На продан е изложен и кредит от 2.59 млн. евро към обявеното в несъстоятелност дружество „ТВ Седем“. Това е дружеството, през което оперираше спрялата вече телевизия ТВ7. Синдиците на КТБ са готово да се разделят с това си вземане на цена от 176 087 лв. Според официалното съобщение това се равнява на 80% от първоначалната оценка на този актив.

Сред останалите продавани кредитни експозиции има главно компании, които са в несъстоятелност. Днес е изтича тридневният срок, който кандидати да участват в търга имат на разположение, за да се запознаят с документите за продаваните активи.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване