12/16/17 12:22
(transmedia.bg)

Румен Радев: Казусът с лекарствата ще покаже каква парламентарна република е България

Разрешаването на казуса с мораториума върху новите лекарства за онкологични заболявания е важен за болните, но той ще даде отговор и на друг много сериозен въпрос –  как парламентът променя напълно свое взето вече решение. Това се разбра от думите на държавния глава Румен Радев в интервю за „Дарик“ радио.

„Ако може да се ревизира този акт, то трябва да му бъде даден шанс, но това поражда други проблеми – механизмът, по който ще стане, защото България е парламентарна република. И парламентът вече си каза тежката дума. Как ще бъде обърната“, каза президентът Радев.

 

„В една парламентарна република парламентът контролира правителството, а не обратното. Тук е един от проблемите на българската политическа действителност“, посочи държавният глава след като до вариант за преразглеждане на случая се стигна след намесата на премиера.

 

Радев обяви, че той няма да бърза да сезира Конституционния съд, каквато е следващата му възможна стъпка след като парламентът преодоля наложеното от него вето тъй като ще изчака да види дали ще се намери друго решение.

 

Радев посъветва финансовият министър Кирил Ананиев да се научи да мисли за хората, ако досега е боравел само с числа.

Очакваме от него затягане на дисциплината, ефективност в здравеопазването и контрол. Да не си бърка ролите. Той не е наблюдател на протестите пред парламента, обяви още Радев.

На въпрос, че Ананиев все пак беше посочен от Радев за служебен министър, президентът каза, че бил доволен от работата си с него в служебно правителство и никой не оспорва, че е добър бюджетар. Държавният глава посочи, че не се е променило отношението му към министъра, но той пък трябва да се пренастрои, занимавайки се с човешки съдби.

„Изобщо не ме интересуват фармацевтичните компании, мен ме интересуват българските граждани. И един да има ощетен от това, че му се отнема възможността за лечение и надежда, аз ще го защитавам“, заяви Радев.

На въпрос защо е побързал да обяви, че ще наложи вето и на антикорупционния закон след като той още не е приет, президентът обясни, че ще наложи ветото, когато се приеме, а го направил, за да има прогнозируемост в политиката. Даде подобни примери и с предшественици на поста.

„Така както се развива този закон, ясно показва, че не предлага всеобхватни и ефективни мерки за противодействие на корупцията. Всички знаят моите мотиви отдавна, имахме и два консултативни съвета по национална сигурност по темата, където подробно си изложих мотивите“, допълни той.

Препоръча в такъв закон да могат да се разкриват и пресичат в реално време схемите и моделите на корупционните прояви. Този закон по същество повтаря борбата с корупцията чрез вече наличните мерки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване