12/18/17 07:12
(transmedia.bg)

Втора руска държавна банка има контрол над БТК

Спасена наскоро чрез държавна помощ от фалит руска банка е замесена в контрола над най-големия български телеком – Българската телекомуникационна компания (БТК).

Според инфорамация на „Трансмедия“ 46% от контрола над БТК са заложени в полза на руската банка „Открытие“. Това е делът, който номинално се води притежание на председателя на Надзорния съвет на БТК Спас Русев.

Така БТК се оказва под контрола на две руски банки, които са директно свързани с официалната политическа власт в Кремъл – ВТБ и Открытие. И докато ролята на ВТБ като кредитор, а и като собственик в БТК е добре известна, то появата на „Открытие“ си е истинско откритие.

Контролът и разпределението на собствеността в БТК бяха за последно променени през 2015 г. Тогава инвестиционното звено на руската банка ВТБ – VTB Capital продаде на мним търг дълг от 150 млн. евро на люксембургската компания InterV Investment. Обезпечение по дълга беше собствеността в самото InterV Investment. Това дружество е първото по сложна верига от компании в Люксембург, чрез която е разпределена фактическата собственост над БТК. InterV Investment по това време е и едноличен собственик на „Вива телеком България“, която пък е компания – майка на БТК. Така, който притежава InterV Investment, практически притежава БТК.

Победител в търга за акциите на InterV Investment никога не беше посочван официално. Неофициално обаче стана ясно, че това е друга люксембургска компания Viva telecom. За неин собственик беше сочен българския бизнесмен, бивш съветник на Симеон Сакскобургготски по време не неговото управление.

Цената, на която Viva telecom придоби акциите на InterV Investment, е 330 млн. евро. Сделката по сменята на собствеността в InterV Investment беше официално затворена през август 2016 г. Тогава в свое офциално съобщение ВТБ потвърди, че е приключила тази сделка. Руската банка обяви, че е сама е финансирала с 240 млн. евро. Viva telecom. ВТБ описа и разпределението на силите във Viva telecom. За най-голям собственик беше посочен Спас Русев, който притежава 46%, самата ВТБ има 20% минус 1 акция, българските представители на ВТБ – братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев имат общо 19%, остатъкът 15% плюс 1 акция е за бившите кредитори на телекома.

Кой финансира Спас Русев

Още с неофициланото обявяване на Спас Русев като водач на консорциума, който придобива БТК, основният въпрос, който се появи, е откъде са парите. Или по-точно кой финансира Спас Русев. Русев никога не е давал публичен отговор на този въпрос. Малко преди сделката той продаде на собствениците на „Винпром Пещера“ столичния хотел, опериращ под марката „Хилтън“.

Неуспешният засега опит на БТК да рефинансира със синдикиран банков заем задължения си по корпоративни бондове обаче внесе повече ясното около финансирането на придобиването на телекома.

„Трансмедия“ разговаря с източник, участвал в разговорите, водени от Ситибанк по привличането на потенциални кредитори. Според него договорът за кредит е сключен между люксембургската компания Viva Edge, която е еднолична собственост на Спас Русев и чрез която той участва в разпределението на собственост във Viva Telecom и банка „Открытие“. Част от поканените кредитори са имали сериозни въпроси около този залог на акции на най-големия краен собственик на БТК.

Втори източник на „Трансмедия“ потвърди, че има договор за финансиране между Спас Русев и банка „Открытие“. „Трансмедия“ не разполага с договора и с конкретни параметри по него като обем на дълга и цена на финансиране.

Според източник на „Трансмедия“ договорът между Русев и „Открытие“ е оформен така, че дава реален контрол в руската банка над заложените акции.

Кои са „Открытие“

Банка „Открытие“ е сред големите руски банки. Към септември 2017 г. тя се нарежда на седмо място по активи с около 2.7 трлн. рубли, или близо39 млрд. евро. Тя е част от финансова група, която включва «Росгосстрах банк», застрахователната компания «Росгосстрах», пенсионните фондове «НПФ Лукойл-гарант», «НПФ электроэнергетики» и др.

През септември обаче контролът в „Открытие“ пое Руската централна банка. Първите коментари след национализацията на 75% от банката бяха, че това е „големият експеримент на Кремъл“. Първите прогнозни данни са, че спасяването ще струва между 4.3 млрд. и 6.9 млрд. долара, което го превръща в исторически най-голямото в страната досега.

Сред собствениците ключовата фигура е основателят й Вадим Беляев, който контролира непряко 29% от капитала. Със значително дялово участие са добре познатите лица от „Лукойл“ Вагит Алекперов и Леонид Федун. Дялове имат и VTB Group, Александър Мамут, Александър Несис и други известни като близки до Кремъл олигарси.

По данни от сайта на банка „Открытие“ клиенти на финансовата институция са повече от 3.6 млн. физически лица и 276 хил. фирми, а служителите й наброяват близо 15 хил. души. „Открытие“ е един от големите инвеститори в държавни облигации.

В последната година обаче банката започва да изпитва сериозни затруднения. Печалбата и за 2016 г. рязко се понижи до 1.5 млрд. рубли спрямо отчетените 6.6 млрд. рубли година по-рано.

„Открытие“ е приемана като „резервна“ банка на ВТБ, или като банката на висшия мениджмънт на ВТБ.

За това и не е изненада, че именно от там дошло кредитирането на Спас Русев.

Смяната на собствеността в БТК се оспорва в няколко юрисдикции от руснака Дмитрий Косарев, който твърди, че е придобил дела от 43% на Цветан Василев при предишното разпределение на собственост в телекома. В многобройните си медийни изяви Косарев на няколко пъти каза, че БТК всъщност се придобива от мениджмънта на ВТБ, а българските лица са просто подставени фигури.

Залогът на най-големия пакет акции в банката, определяна за банка на мениджмънта на ВТБ, дава доста основания на тази теза.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване