12/19/17 10:43
(http://www.clubz.bg/)

Борисов: Правата на българите във Великобритания са гарантирани (ВИДЕО)

"Съвместно с британците постигнахме споразумение, което ще се превърне в договор, за да се гарантират правата за пребиваване на българските граждани и на гражданите на останалите страни членки на ЕС - право да ползват социални услуги, право за събиране на семействата. Това са права, които ще бъдат гарантирани пожизнено. Става дума за гражданите, които в момента живеят в кралството и за британците, които пребивават постоянно в България."

Това каза на съвместно изявление с премиера Бойко Борисов главният преговарящ на ЕС за "Брекзит" Мишел Барние. Той е в България на работно посещение. И обяви, че страната ни е напълно готова да поеме председателството на Съвета на ЕС от началото на 2018 г. 

Борисов заяви, че българското председателство е изключително важно за "Брекзит", защото в следващите шест месеца постигнатото споразумение трябва да се превърне в договор за напускането на Великобритания и ние трябва да бъдем добър тандем.

"Правата на българите във Великобритания са гарантирани", каза още премиерът и припомни, че е поставил ясно въпроса и пред премиера на Великобритания Тереза Мей, с която се срещна в Лондон миналата седмица по време на работно посещение.

Преди ден инициативата "Български манифест за Европа" прати на Борисов отворено писмо с настояване за конкретни действия и "твърда политика" на кабинета за правата на българите на Острова. В писмото се настоява още за промяна в Изборния кодекс, която да запази възможността на съгражданите ни да гласуват на територията на Великобритания на национални български избори. Причината е, че след "Брекзит" Великобритания ще попадне под условието, че в страни извън ЕС могат да се разкриват до 35 изборни секции.

Ето видео от изявлението на Борисов и Барние в София:

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване