12/19/17 13:56
(http://www.klassa.bg/)

Българският произход на Коледа и защо празнуваме 7526 година

 Малцина българи знаят, че името на Дядо Коледа носи изцяло български произход. Доказва го и възродителят на древната българска история, бащата на революцията – Георги Сава Раковски.
Според  хрониките, които ще цитирам,  историята помни поне две царувания на Колад-Колед и раждането на неговите синове в периоди през около 1000 години.
 
Ето и накратко историята, описана в различни източници:
Цар Колад, който имал само дъщери, е направил всенадордни празници, когато се родил първият му син. Нарекъл го БОЛГ – което означава велик, силен, безсмъртен и наредил народът да носи неговото име. Империя му се е ширела в цяла Тракия, Македония, Далмация, до Бяло море и до Рим. Земите, които векове по-късно са заробени от Рим, а през 7-ми век великия Кубрат праща синовете си пак в тези области, за да освободят българския народ от робството на империята.
Ще цитирам една от гледните точки, не много доброжелателно написана по разбираеми причини. Като дългогодишен журналист обаче спазвам  правилото – сверявай информацията от 3 различни източника!
 
За да има истина в златната среда:
Спиридон Иеросхимонах, 1792 г. – „История во кратце о болгарском народе“:
След Бладилий дойде трети крал на име Колад в годината от сътворението на Света 4745 /763 преди Хр./“. Това означава, че днес – на прага на 2018 г. всъщност празнуваме 7526 г. от сътворението на света, което по разбиранията на предците ни е след Библейския потоп, засегнал древните българи с превръщането на голямото ни сладководното езеро в днешното Черно море.

И Колад пожела да бъде бог и да му се покланят като на бог, а не като на крал.
И роди два сина: името на първия бе Болг или Бог; и когато се роди първият му син Болг, заповяда на народа си по цялата негова земя да тържествува, сиреч да празнува в месец декември, 24 ден – да ядат и да пият и да пеят песни. Болг беше брат Бремов и завоюва Тракия, Македония, Далмация, даже до Бяло море и до Рим. И той беше подобен на своя баща – голям мъчител; заповяда на народа да се нарича на негово име болгари, и от това време иллирийците се наричат болгари, а не както някои мислят, че от река Волга иде името болгари… – тук по чисто фолклорни съображения се появява и името Коледа, легендарен цар на българите и евентуално баща на Брем и Болг./песента Бог се роди Коладе/. 
 
Георги Раковски ползва Зографската история, за която пишеМене е дадена [в Белград, 1856] от покойнаго Хаджи Найдена книгопродавца, кой ми каза, че е найшал в Атонская гора в някой си манастир.

Ние не щем вхожда тук в обширни разборни разсъждения върху цялото съдържание на тая ръкопис, защото не ни е то предмета, но щем съобрази от наведенаго отломка само онова, което вхожда в наший предмет, който ни занимава сега…
Вижте пълния текст на: Sofiapress.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване