12/19/17 09:30
(http://www.clubz.bg/)

За ЧНГ: ДПС вещае серия от вотове на недоверие

Серия от вотове на недоверие през новата 2018 г. обещаха от ДПС. Така от Движението дадоха заявка, че ще продължат да работят с левицата за сваляне на правителството, тъй като те сами нямат достатъчно депутати, за да внесат искане.

Темата коментира по БНТ зам.-председателят на групата на ДПС в парламента Хамид Хамид. Както е известно, засега двете водещи се за опозиционни партии, ще внесат вот на тема корупция.

Друга конкретика няма. Това трябва да се случи в средата на януари.

"От формирането на това правителство говорим, че то трябва да бъде демонтирано. Корупция има в изключително много сфери, но нетърпима е в разходването на публичния ресурс, националната сигурност, борбата с демографската политика, в здравеопазването. Така че, теми за вотове много. Вотове през 2018-а, да ви помоля да говорите в множествено число", обърна се към водещия Хамид.

Всъщност, досега ДПС не е говорила за "демонтаж" на правителството, а само за "демонтаж" на Обединени патриоти от него. "Най-големият грях на ГЕРБ е, че допусна езика на омразата", допълни депутатът.

Въпреки че ДПС ще се включи във вота на тема корупция и иска демонтаж на кабинета "Борисов-3", Хамид даде заявка, че партията му ще подкрепи антикорупционния закон, предложен от същото това правителство. Ето защо:

"Подкрепяме законопроекта, защото след неуспеха на този на Меглена Кунева (в миналия парламент, б.р.) бяха взети под внимание нашите забележки и бяха пренесени в този закон. Затова няма как да не го подкрепим."

По този повод Хамид похвали работата на сегашната комисия за конфискация (КОНПИ), която напоследък пак нашумя - покрай запора на бизнесмена Иво Прокопиев и която с новия закон трябва да прерасне в мегаорган.

По повод т.нар. закон за вторичното ограбване на КТБ, който трябваше да бъде разгледан в пленарна зала, но това се отложи, и чийто съвтор е Делян Пеевски, колегата му депутат посочи:

"За мое огромно съжаление се бави внасянето му и утре ще попитаме на председателски съвет има ли някакви други причини да не се внася в зала."

"Нашата работа е да премахнем давността. При изслушването на главния прокурор Сотир Цацаров (на тема приватизация) разбрахме колко много дела са прекратени само поради изтекла давност, а не защото няма достатъчно данни за внасяне на обвинителен акт.  Колко години след комунистическия режим, след 50 години, хората си реституираха имотите. Това не е извънредна мярка, а просто рядко прилагана", защити законопроекта на ДПС Хамид.

По отношение на евентуалния закон за царските имоти, който кабинетът прехвърли към парламента да напише, Хамид каза, че "Народното събрание е в дълг" към царското семейство.

"Когато е приеман моратриум от НС преди, НС сега е длъжно да приеме такъв закон. Така че управляващото мнозинство трябва да приеме такъв закон и да го разгледаме", посочи той, въпреки че доскоро личното му мнение бе да се изчака докато не приключат съдебните дела.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване