12/19/17 10:31
(http://www.klassa.bg/)

Зад вратата на Харема: Какъв е истинският живот на арабските съпруги

 Полигамия и хареми, липсата на образование и липса на права, блестящи диаманти и хиджаб - животът на арабските съпруги е обграден от стереотипи в очите на чужденците и често става трудно да се разграничи истината от митовете.

Какъв е истинският живот на красивите и загадъчни източни жени.

Уреден брак

Половината от браковете в арабските държави са уредени според волята на родителите. И повечето хора мислят, че никой не пита момичето за мнение. Всъщност, ако бъдещата булка не харесва младоженеца, тя може да откаже предложението.

Подписването на брачен договор е задължително. За разлика от останалата част на света, това е задължително правило в арабските страни.

Арабските жени рядко се женят за мъже от други религии, защото те могат да бъдат депортирани от тяхната държава за такъв брак. Мъжете имат повече привилегии в тази ситуация и могат да се оженят за християнски и еврейски момичета. Но в този случай момичето няма да получи гражданство и децата ще останат при баща си, в случй на развод.

Възрастта за омъжаване. В повечето арабски държави има минимална възраст за младоженци и булки, която е 18 години. Например, гражданите на Тунис могат да се женят на 18 години според закона, но средната възраст на булките е 25, а на младоженеца 30. Въпреки това в някои развиващи се страни ранните бракове са все още популярни. В Саудитска Арабия и Йемен например повечето от момичетата се женят преди 18-годишна възраст.

 

Сватбени церемонии

Традициите варират в различните страни, но арабската булка и младоженецът празнуват своята сватба отделно.

"Мъжката сватба" може да се отпразнува в различен ден от сватбата на булката. Като правило, това е много просто: чай, кафе, вечеря и комуникация с продължителност не повече от 4 часа. Сватбите на булките се празнуват много по-пищно в голяма градска зала със сервитьори и художници.
"Женската сватба" е повод булката да се появи в диаманти, дизайнерски обувки и вечерно облекло, защото обикновено цялата тази красота е скрита зад хиджаб (или абая) и воали. Това е причината, поради която само жени могат да присъстват на такава сватба. Мъжете не са допускани. Персоналът е само жена, включително певци, фотографи и диджеи. Ако някой известен певец бъде поканен на тържеството, той няма да види нито булката, нито гостите, защото ще представя изпълнението си зад екран или в съседната стая.

Посещението на съпруга е обявено предварително, за да могат всички жени да се покрият с хиджаби. Ако съпругът пристигне със своите братя или бащи, тогава и булката е покрита с бяла абая, защото дори роднините на съпруга ѝ не могат да я видят красотата си.
Забранено е да се представят неща, свързани с алкохол в арабската култура, включително вино и шампанско. Хората обикновено представят различни ръчно изработени произведения на изкуството, които могат да се използват в бъдещия дом на двойката. Също така е забранено да се подаряват златни бижута и коприна за мъже.

Многоженство
Вижте пълния текст на: Sofiapress.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване