12/19/17 13:32
(http://www.clubz.bg/)

Шиити в Йемен стрелят с ракета по саудитския кралски дворец

Балистична ракета бе изстреляна днес от Йемен с по кралския дворец в Рияд, столицата на съседна Саудитска Арабия.

Тя бе прихваната преди да нанесе поражения, съобщиха международните агенции. Шиитските бунтовници в Йемен потвърдиха както нападението, така и целта.

От 2014 г. в тази страна бушува гражданска война. В конфликта загинаха хиляди, хуманитарното положение е катастрофално. По данни на ООН то е най-тежкото в световен мащаб.

Саудитска Арабия не за първи път е мишена на йеменските бунтовници. Рияд е начело на коалиция от десет държави, които подкрепят сваленото преди повече от три години правителство в Сана. От другата страна е Иран, който е на страната на бунтовниците хутити, които все още държат контрола върху йеменската столица.

Подобно на днешното ракетно нападение на бунтовниците имаше в началото на ноември. И тогава цел беше Рияд, но ракетата също беше прихваната. При онзи случай Саудитска Арабия отговори с масирани въздушни нападения срещу Сана.

В средата на този месец САЩ, които са съюзници на Саудитска Арабия в битката срещу терора, показаха във Вашингтон заловени при арести на йеменски бунтовници ирански оръжия и оръжейни части. Целта бе да се докаже връзката на Иран с Йемен и подкрепата на Техеран за хутитите в размирната страна. Иран категорично отрече да е снабдявал йеменски бунтовници с оръжия, но едва ли някой му повярва.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване