12/20/17 09:34
(transmedia.bg)

Прокуратурата e прекратила разследването срещу Красьо Черния

Секретното дело за укриване на данъци срещу нашумелия преди години като лобист в съдебната власт Красимир Георгиев – Красьо Черния, е прекратено от прокуратурата тази пролет „поради липса на престъпно деяние“, съобщи Mediapool. Информацията е потвърдена от адвоката на Георгиев – Христо Ботев.

Красьо Черния се прочу, след като на 18 юни 2009 г. Иван Колев от тогавашния Висш съдебен съвет (ВСС) обяви, че „някакъв Красо от Плевен“ обикаля из България и „носи един списък“ с имената на между 8 и 13 членове на ВСС, с чиито гласове разполага. Участник в изборите за шефове в съдебната власт разказал на Колев, че гласовете на хората във ВСС вървят за около 200 000 евро. Прокуратурата започна проверка, но изказването на Иван Колев е прекратило възможността за засичане на разговорите с Красьо.

После се разбра, че в тефтерчето на Георгиев има 1040 телефонни номера, сред които на десетки магистрати, политици, полицаи, както и много собственици на фирми в цялата страна. Това даде повод на тогавашния правосъден министър Маргарита Попова да говори за „брокерство“ в съдебната система. От прокуратурата обявиха, че общо 35 магистрати са засечени с контакти с Красьо или фигурират в неговото „тефтерче“. Към онзи момент общо 14 от тях са кандидати за шефове в съдебната система, а петима са действащи шефове.

Заради контактите с Георгиев оставки от ВСС подават двама негови членове, които впоследствие бяха уволнени от съдебната система.

Mediapool припомня, че държавното обвинение засече контакти на Красьо с трима тогавашни депутати от ДПС – зам.-председателите на ДПС Касим Дал и Лютви Местан, както и Ердоган Ахмедов. Кирил Добрев от БСП също бе в списъка с два входящи SMS-и.

Красьо се познава с бившия финансов министър Милен Велчев (НДСВ), а по-късно се разбира, че дори помага в предизборната кампания на НДСВ в Плевен през 2005 г., когато Велчев води листата на партията. Държавното обвинение така и не успя да установи (или поне публично не съобщи) за какво са си говорили с Красьо всички тези влиятелни хора.

Двамата –  Красьо Черния и Милен Велчев бяха засичани заедно и през 2016 г. по време на тенис турнир в София. По това време Велчев, вече част от сложната акционерна структира на Българската телекомуникационна компания (БТК) водеше редица съдебни дела в опит да впише промени по партидата на дружеството-майка „Вива Телеком България“.

В съда срещу Георгиев бяха внесени две дела. Първото е за лъжесвидетелстване. То се основава на твърдението на Красимир Георгиев пред прокурор Първолета Никова, че „няма познанства с лица от съдебната система“. Прокуратурата обаче смята, че има предостатъчно доказателства, че обвиняемият познава магистрати. Този процес приключи с оправдателна присъда.

Второто дело е за укриване на данъци в размер на 94 492 лв. Делото обаче е засекретено от Софийския градски съд. На първа инстанция той е оправдан. После Софийският апелативен съд отменя оправдателната присъда и връща делото на прокуратурата заради процесуални нарушения. През 2013 г. то пак е внесено в градския съд, който пак го връща на прокуратурата. Аргументът е, че прокуратурата не е изпълнила указанията на апелацията. След това делото не е внесено повече. По думите на адвокат Ботев делото е било прекратено от прокуратурата през пролетта на тази година – близо осем години след началото му.

„Това делото беше образувано, защото и дума не можеше да става за търговия с влияние и се чудеха какво да направят и възложиха на данъчните да направят една проверка. Те направиха ревизията под контрола на прокуратурата. Установиха едно несъответствие, дадоха го на прокуратурата. По това делото той беше оправдан на една инстанция, а втората инстанция каза,
че не може да бъде оправдан и не може да бъде осъден, т.е. нищо не може да стане въз основа на негоден обвинителен акт. Не може да се произнася съдът, защото самият акт е дефектен“, коментира Ботев пред Mediapool.

Междувременно Красимир Георгиев осъди прокуратурата за 4000 лева обезщетение заради воденото срещу него дело за лъжесвидетелстване.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване