12/21/17 05:19
(http://radiomilena.com/)

В 18,27 ч. днес настъпва астрономическата зима

 В 18,27 ч. на 21 декември  настъпва астрономическата зима. Това е и най-краткият ден на годината и най-дългата нощ. Сезонът започва със зимното слънцестоене и завършва с пролетното равноденствие. Астрономическата пролет ще настъпи на 20 март 2018 г. в 18.00 ч.

Слънцестоенето е астрономическо понятие, обозначаващо определено положение на Слънцето по неговия видим път върху небесната сфера. На 21 декември Слънцето е над Тропика на Козирога, в Северното полукълбо се наблюдава зимно слънцестоене, а в Южното – лятно. Когато еклиптиката пресича небесния екватор, денят и нощта са еднакво дълги. Тези слънцестоения се наричат равноденствия.

Слънцестоенето оказва пряко влияние върху дневното слънчево греене, а оттам върху климата. Така на различните слънцестоения съответстват различни моменти от годината, което ги прави важни за календара.Много от културите по света и почти всички езически религии почитат слънцестоенията и равноденствията като моменти с особено значение. Тогава се устройват едни от основните календарни фестивали и се извършват важни обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието.

Днес ще има разкъсана облачност, през деня намаляваща на места до предимно слънчево.  Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа до умерен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 2-3°. Температурата на морската вода е 9° – 10°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Публикувана на 12/21/17 05:19 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/u8buqCj6zxM/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване